anegytech1 Creative Commons License 2016.05.23 0 0 22603

Ahogy beetee is írta, a Topas sok mindenre jó. Érdemes megnézni, hogy milyen betegségek vannak felsorolva növénykultúránként. Ha a szamócánál ott van a diplokarpon elleni hatás, akkor az rózsánál is működik. Az ok, hogy rózsánál miért nincs felsorolva, csupán az, hogy ezeket engedélyeztetni kell, és rózsánál valószínűleg a lisztharmat okozza a legtöbb gondot (feltételezem inkább a fóliás rózsatermesztésnél), és ezért arra engedélyeztették, de igazából a hatóanyagot kell nézni. A penkonazol a legtöbb foltbetegség ellen hatásos szer, emellett lisztharmatra is jó, tehát tényleg széles a hatásspektruma. A Diplocarpon rosae foltbetegség, tehát arra is hatásos :).

 

Érdekes példa az Amistar és a Quadris. A kettő hatóanyaga ugyanaz az azoxistrobin ugyanolyan mennyiségben, viszont ha megnézed az adatlapjukat, akkor a Quadris csak néhány bogyós gyümölcsre és szőlőre van engedélyeztetve, az Amistar pedig ezer másra, köztük dísznövényekre is. Az Amistarban tudtommal gyárilag van nedvesítőszer, ennyi a különbség, tehát nyugodtan használhatod a Quadrist paradicsomra és az Amistart szőlőre.

 

És még egy érdekesség, hogy egyiknél sincs felsorolva, hogy diplokarpon ellen jó lenne, pedig az azoxistrobin szintén jó minden foltbetegség ellen, tehát Amistart vagy Quadrist is fújhatod a rózsára. De pl varasodásra is hatásos ez a hatóanyag, még sincs felsorolva egyik termék adatlapján sem, mert arra van más szerük. Persze valószínű, hogy pl a Score difenokonazol hatóanyaga hatásosabb varasodás ellen, mint az asoxistrobin, de ezt már nem tudom, csak sejtem :D.

Előzmény: Zola_001 (22601)