molera Creative Commons License 2016.05.20 0 0 125320

Szia Aniesz!:)

Arról nem találtam infót, hogy más kutyákkal milyen a viszonya a kutyusodnak. Mert abból azért lehet kb számítani, hogy miként reagál egy új jövevényre. Amennyiben nagyon ritkán tán egyáltalán nincs kutyatársasága, vagy nem jár hozzátok szomszédolni idegen kutya, akkor valóban nehéz kalkulálni a reakciókkal.

Alaptapasztalat, hogy a kölyökkutyákat könnyen elfogadják a felnőttek, főleg, ha ellentétes nemű. :) De a személyes véleményem, hogy a sharp pont az a fajta, aki kellő szocializácó és szabályok nélkül az alaptermészete miatt elég szélsőségesen tud viselkedni.

Az első találkozás dönti el szerintem a "hogyan tovább" kérdését. :)

A 6-8 hetes kor tervezését én a helyetekben 8-10 hetesre módosítanám inkább, mindenki érdekében, de leginkább a kölyök miatt:)

Egy kicsit hasonló személyes tapasztalat: a legkisebb szuka sharpom 6 hónaposan került hozzám a másik két felnőtt szukánk mellé (sharp+labrador). A saját kutyáinkat ismertük,szocializálva, nevelve (iskola nyomokban:D) vannak és a kicsinél is megvolt ez a háttér. Arra azért nem számítottunk egyáltalán, hogy az új jövevény fogja feladni a leckét,még akkor is, ha még kölyök:) szóval nem volt zökkenőmentes az indulás és mind ezt lakásban egy légtérben :) A két felnőtt inkább megadó típus, míg a kicsi domináns és hát az új helyen próbált érvényesülni a "konkurencia" mellett, pont abban a korban volt és hát 3 ivaros szukáról van szó (azóta mind ivartalan természetesen, ettől függetlenül is). 2 melós hét alatt minden elrendeződött és azóta is minden rendben, sőt. Én ezek után azt mondom, hogy nagyon kevés az a helyzet, amikor nincs megoldás. De tudtuk, hogy a nagyokkal nincs dolgunk, ismertük őket és ez a kulcsszó, hogy mennyire ismerjük a saját kutyánkat:) És az valóban fontos, hogy melyik kutya milyen energiájú, milyen típus (domináns-megadó) és hogy ezeket hogy érdemes "párosítani".

A sharp kicsit más, mint a nagy átlag, kicsit melósabb, kicsit nagyobb türelem és kitartás kell, de minden megoldható:)

Előzmény: Aniesz (125319)