LvT Creative Commons License 2016.05.11 0 0 14478

> Az említetted al-dunai cserkesz kapcsolat egy valós dolog? Korábban már olvastam, hogy Macedóniába kerültek cserkeszek csoportjai az Oszmán birodalmon belül, de a Dunához is?

 

Nem vagyok a dolog szakértője, de itt olvasható némi infó a Dobrudzsában letelepedett cserkeszekről: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cerchezii_din_Dobrogea, némi itt is: https://en.wikipedia.org/wiki/Dobruja#Ottoman_rule

 

 

> A Klukon név -on képzője milyen szláv nyelvekben fordul még elő?

 

Ha ritka is, szerintem nincs olyan, amelyikbe ne fordulna elő az -on névképző, vagy annak gyakoribb lágyított -oň (-oń) változata*. De a kérdés nem is ez, hanem inkább az, hogy mely szláv nyelvekben lesznek képző nélküli apanevek családnévvé. Ez utóbbi pl. gyöngíti a szerb és horvát eredet vélelmét, mert ott inkább képzővel Klukonić alakot várnánk, a bulgár és a keleti szláv nyelvek esetén pedig Klukonov-ot. Ezért a nagy számok törvénye leginkább csak a nyugati szláv nyelvek (ill. esetleg a velük érintkező keleti szláv sáv) mellett szól.

 

A másik jelentős kérdés, hogy a név -on előtti töve magyarázható-e egy adott szláv nyelvből, ill. ha nem is, akkor ennek a [fiktív] tőnek vannak-e más képzővel alkotott névszármazékai.

 

* Mivel a szó végén történelmileg a magyarban nincs -n : -ny kontraszt, így a magyarba kerülve az eredetileg lágy -ny-re végződő szláv nevek végmássalhangzója -n-né keményedhet és viszont.

Előzmény: hunrus (14474)