words about future Creative Commons License 2016.05.11 0 3 17094

1.

"Hol lehet fellebbezni a felülvizsgálat döntése miatt?

A felülvizsgáló bizottság 4 főből kellene, hogy álljon, de esetemben csak egy ember volt jelen és kb. 3-5 perc alatt megállapította, hogy munkaképes vagyok!

Másodfokon elutasítottak azzal, hogy fellebbezésnek helye nincs...Voltam a Nemzeti Foglalkoztató Orvosi vizsgálaton és ott pedig megállapították, hogy NEM FOGLALKOZTATHATÓ! Hová menjek még, hogy végre valami nyugdíjat vagy valami ellátást is kapjak 36 év munkaviszony után? Mit kell, hogy csináljak, kihez fordulhatnék aki segít?"

 

 

 

"Amennyiben nem ért egyet a másodfokon született határozattal, lehetsége van ügyét tovább vinni.

Másodfokon a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal jár el, a másodfokú határozat ellen pedig a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon lehet jogorvoslati eljárást kezdeményezni."

 

 

 

2. 

"Mire kell figyelni, ha rokkantsági ellátás mellett dolgozom?

Szeretném kérdezni, hogy rokkantsági ellátás mellett van-e megkötés, hogy napi/heti hány órát lehet dolgozni, vagy csak a keretre kell figyelni, hogy 3 egymást követő hónapban nem haladhatja meg a minimálbér 150 százalékát?

 

Így van. A 2012. évi átalakítás során vagy a komplex minősítést követően megállapított rokkantsági ellátásban részesülő személyekre vonatkozó, 2014. január 1-jétől hatályos közös szabály szerint a rokkantsági ellátásban részesülő személy ellátását akkor kell megszüntetni, ha keresőtevékenységet folytat és jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a mindenkori minimálbér 150 százalékát. Ha a kereseti korlát túllépése nem egymást követő három hónapban, hanem ritkábban valósul meg, az ellátás megszüntetésére nem kerül sor (a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. évi CXCI. törvény 13.§ (2) bekezdés d) pontja alapján).

Ezek szerint tehát Ön akár 8 órában is végezhet keresőtevékenységet, egyedül arra kell ügyelnie, hogy a fentiekben említett kereseti korlátozást ne lépje túl."

 

 

3.

 

Munka rehabilitációs ellátás mellett

 

Érdeklődnék hogy rehabilitációs ellátásban részesülök plusz a szakmámban dolgozom napi 4 órában, emellett lehetséges-e az, hogy a húgomnak heti 2 nap 2 óra hosszát segítsek az üzletben? Természetesen hivatalosan?

Van rá lehetősége, május 1-től rehabilitációs ellátása mellett munkaidő korlát nélkül végezhet keresőtevékenységet, amennyiben keresete három egymást követő hónap mindegyikében nem haladja meg a mindenkori minimálbér 150 százalékát.