0l0 Creative Commons License 2016.05.01 -2 0 68417

Ez a szépen levezetett esetekre bontott analízis szerintem azért nem stimmel, mert az olcsóbban adja feltétele az (jelen tudásunk szerint), hogy az adott fogyasztó akkor és csak akkor kaphasson táplálást, amikor a szolgáltató akarja, (és persze az is, hogy egyéb fogyasztó ne kaphasson a kedvezményes mérőről energiát).

Ha nekem tegyük fel, van egy kapcsolgatóm a bojleren, ebben az esetben nem feltétlenül akkor használom, amikor a szolgáltató akarja, hanem akkor amikor én akarom, csak amikor olcsóbb tarifán szolgáltat át(vissza)váltok rá. 

Az A1 egy olyan tarifa, ami egy átlagos összeggel dolgozik, tehát bele van kalkulálva, hogy az ilyen fogyasztók bármikor vehetnek áramot, de ez a bármikor lehet éppen a vezérelt időszakban is.

Viszont az nincsen belekalkulálva, hogy az egyébként kedvezményes B tarifát használó fogyasztók bármikor átválthatnak rá.

Ez a logika onnan látszik, hogy az A2 csúcsidős tarifája magasabb az A1-nél, vagyis, ha egy időszakban olcsóbban kapod, akkor máskor drágábban...

Amit Te szeretnél az egy AB vagy A3 tarifa lehetne, ahol a rá csatlakoztatott fogyasztók vezérelt időszakban B áron egyébként pedig az A1-nél valamivel drágábban kapnák az energiát, hasonlóan az A2 csúcsidőszakához. Innen látszik, hol lehet a kutya elásva, hogy amikor a bojleredet a jelen rendszerben nappalira kapcsolnád, akkor ezt a pár forintnyi (egyelőre csak fiktív) díjkülönbözetet nem fizetnéd ki. Ez egy apró logikai ügylet, nem csodálom, hogy alapvetően nem jut az ember eszébe, viszont kritikusan sok fogyasztónál érezhető volna a hatása a rendszerben.

Ez az új tarifa egyébként jól érzed, hogy józan paraszti ésszel nézve nem feltétlenül volna ostobaság, mert jobban ösztönözhetné a vezérelt időszakokban történő fogyasztást, viszont nem korlátozná a fogyasztó működési idejét, de egyelőre nincsen.

A jelenlegi külön mérős rendszerben ez nem is annyira csoda, viszont akár be lehetne vezetni minden háztartási fogyasztóra, ha fel volna szerelve a kettő helyett egy okos mérő, ami regisztrálja, hogy mikor melyik tarifával fogyaszt a háztartás, illetve valami olyasmi is kéne ami tájékoztatja a fogyasztót, mikor van kedvezményes időszak különben nem töltené be a hálózatot kiegyensúlyozó szerepét.

Egyébként a leginnovatívabb megoldás olyan mérőhely volna, ami az aktuális keresleti kínálati viszony függvényében folyamatosan változtatná a tarifát. Olyasmi volna, mint a tőzsdei árfolyammozgások esetében, az aktuális árat a kereslet-kínálat viszonya szabná meg. A neten, az óraszekrénynél, vagy a lakásban akárhol elhelyezett kijelzőn lehetne követni mennyi az aktuális ár illetve jellemzően hogyan szokott mozogni, és aszerint időzíteni a fogyasztást, legalábbis azt a részét, amit lehet.

Persze ezek a megoldások csak mint öltet vetődtek föl, de a többletköltségeik miatt simán lehetséges, hogy jelenleg nem volna rentábilis a bevezetésük, és valószínűleg műszakilag is okoznának kellemetlen következményeket. Ha a döntést nem egy mérőóra végzi, hanem az fogyasztókat kapcsolgató emberek, akkor megint a tőzsdéhez hasonlóan óriási kilengések is lehetnek (lesznek is) a rendszerben...

 

Visszatérve az eredeti problémához annyira nem biztos, hogy okolható a szolgáltatói/szabályozói oldal, hogy viszonylag partikuláris, akár méltányolható esetek miatt, amikor hébe-hóba szükség esetén valaki kivenné az irányítást a szolgáltató kezéből (mint a Te eseted) olyasmit engedjen meg, ami ellenőrizhetetlensége miatt esetleg nagyobb anyagi, biztonsági, műszaki kockázatot rejt magában, mint az adott esetben jogos felhasználóknak előnyt.

Én valami ilyesmit érzek a dolog mögött, de persze lehet, hogy nincs igazam.

 

Előzmény: gergerg (68383)