gergerg Creative Commons License 2016.05.01 0 0 68394

Attól tartok nincs köze egyetlen trafótűzhöz sem a bojlernek. :-) 

Tegyük fel hogy Mari néni kigyujtja a házát, mert egy dugaljba bedug 100db hősugárzót. Vajon Mari néni a felelős? Ha a dugalj jól van legyártva, a vezeték megfelelően van méretezve és biztosítva, akkor ez elő sem fordulhat. Ha szar a hálózat, az ne az én felelősségem legyen. A legtöbb szolgáltatónál nyomát sem látom a pénzhiánynak. Tegyék rendbe a hálózatot ami a szolgáltatás részét képzi, és nem lesz trafótűz. 32A felett minden egyes amper után kifizetjük a hálózat fejlesztési hozzájárulást. Akkor fejlesszék. Én egy kis faluban lakom, hálózat fejlesztés az én életemben itt még nem történt. 

A másik. Ha ekkora problémát okoz a völgyidőszakból esetlegesen kieső fogyasztók egy ilyen átkapcsoló bekötése esetén, akkor meg ugyan ilyen mozdulattal engedélyezni lehetne egyéb fogyasztók vezéreltről történő üzemeltetését. 

 

A helyzet az, hogy a szolgáltatók egyre jobban esnek el a vezérelt felhasználástól, mert egyre több alternatív lehetőség létezik a bojlerek kiváltására.

 

Nekem van villanybojlerem. Nem kicsi, a családnak elég. problémám csak ritkán van vele, kb havonta. Nagyobb felszerelésére nincs lehetőségem. Amennyiben a szolgáltatótól azt a választ kapom hogy nem építhetek be átkapcsolót mert akkor az nekik nem lesz jó, mert terhelem a nappali hálózatot a vezéreltet meg nem, akkor egyéb lehetőségek után kell néznem. Ezekből az egyetlen amivel a szolgáltató nem jár rosszabbul, az a nagyobb bojler, de mint mondtam, az nem jöhet szóba, mert nem fér el. 

 

-Szóval beiktathatok egy átfolyós vízmelegítőt nappaliról. Az semmiben sem fog különbözni attól, mintha átkapcsolnám a bojlert.

-Szerezhetek valahonnan egy olyan bojlert, ami 2 külön fűtőszálat tartalmaz (legyártatom a hajduval) de ez megint ugyan úgy fog működni mintha átkapcsolnék.

-Felmelegíthetem a hiányzó vizet a főzőlapon, de ez sem fog változtatni az erőművek terhelésén.

-Felszerelhetek egy ugyan ekkora hőcserélős bojlert, és zömében nem villamos energiával fog működni. Bevételkiesés.

-Felszerelhetek teljesen egészében villamos energiát mellőző bojlert, pl gáz, ami annyit jelent hogy völgy időszakban egyetlen wattot sem fogok fogyasztani.

 

Sorolhatjuk a lehetőségeket estig is, a hülye szabály miatt (ha egyáltalán létezik ez a szabály) a szolgáltató csak veszít. De legalább a felhasználót is szívatja. Ez egy kicsit olyan csődbemenős vállalkozós szemlélet, miszerint neki akkor jó, ha az alkalmazottnak rossz. Ha az alkalmazott egy racsnis 13-as kulcsal 5 perc alatt meghúz 50 csavart majd elszív egy cigit akkor rohadjon meg mert lógós, de ha egy rozsdás villáskulccsal kotorászik egy órán keresztül izzadva, lihegve az 50 csavarral, akkor a legjobb ember.

 

Előzmény: szakmókus (68390)