Törölt nick Creative Commons License 2016.04.29 0 0 657390

Hát ilyet nem hallottam, de ez csak valami városi legenda lehet, mert a közel kétszeres eltérés elképzelhetetlen. Az átlagos férfi agytérfogat 1,25 dm3, eszerint akkor Darwinnak valahol 1,65 dm3, Francenak pedig 0,825 dm3. Ez óriási eltérés, és ezekhez fejméretek is társulnak.

Egyenes arányosság persze nincs, ahogy az is igaz, hogy ha az agynak bizonyos területei nem működnek, attól még a méret megvan. Azonban én általánosságban beszélek. Egyedenként vizsgálva természetesen mindig lesznek kivételek (ezeket egyébként statisztikailag ki is szokták venni), de ami tény, hogy az ember fejlődése az agyméret növekedésével járt együtt, és az állatvilágot vizsgálva is azt látjuk, hogy az intelligensebb állatoknak nagyobb az agya. De ha már intelligencia:

 

Megjegyzem továbbra sem állítom, hogy a férfiak általában jobbak lennének, már csak azért sem, mert az IQ önmagában kevés. Például szerintem Gyurcsány és Orbán is rendkívül intelligens emberek, mégis ritka szerintem az az ember, akik szerint ők mindketten általában véve jobbak nálunk.

Előzmény: Törölt nick (657388)