Mormota720 Creative Commons License 2016.04.28 0 0 23448

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy egy 19 literes biab főzésnél mennyi üledék a normális az elsődleges erjesztés végén?

Főztem egy American Blonde Ale-t, az erjedés végén még a csap is tele volt zaccal. 1-2 deci után letisztult, a többit átfejtettem másodlagosba. Ezt már csak egy napra levittem a pincébe hogy jól lehűljön hátha tisztul még. Palackozás után egy héttel tökéletesen tiszta és szerintem finom söröm lett, nem kavarodik fel (US-05 élesztő) de a sok zacc miatt csak 16 liter maradt. Ez normális mennyiség vagy sok? Forralás után láttam hogy sok lesz az üledék de nem mertem szűrni mert volt benne 10 perces komló is, féltem hogy kiszűröm és nem megy át az íz. Ha van valami ötlet, várom és köszönöm!

A másik kérdésem, hogy ha 19 litereket fogok főzni, másodlagos erjesztőnek merjek venni 33 literes erjesztőt, vagy nagy lesz a légtér, inkább 20 litereset javasoltok? 25 lenne talán az ideális, de olyan nincs.