kuyarashi Creative Commons License 2016.04.27 0 2 28613

Elég tágas a téma. Egyáltalán nem nézem le a kínait, pont azért mert szinte mindent ott gyártanak. Shenzen, Hong Kong brutál minőségeket produkálni. Nekünk is kínai vakunk van.

A Pioneer is egy az egyben kínai még csavar sincs benne. Az olcsóbb kínai vakuknál szokott előfordulni, hogy a Ws! alapján magasabb kulcsszámra számítana az ember. Tehát arányaiban nem túl jó  hatásfoka. Persze a kulcsszámba is bele lehet kötni stúdióvakuknál, mert minden gyár a saját reflektorával méri be, így komolyabb eltérések is lehetnek. A másik gond, hogy sokszor nem egyformán villannak. Tehát lősz 3 képet egymás után és némi fénymennyiségbeli különbséget tapasztalsz. Lehet ez csak annyi, amit épp észrevesz olykor az ember, de álmában sem gondolja, hogy a fényforrással van a baj.

A másik probléma, hogy a fehéregyensúlya változik ugyanígy. Ezek mind orvosolhatóak utómunka alkalmával, mert nem 2 fényértéknyit, vagy 3000 K 'árnyalatot' változik a világítás, de nem valami profi. Ha már a villanás ereje és színe határok között mozog, akkor valószínű az élettartama és megbízhatósága is. Persze ez megélhetési fotósoknál és prfoiknál számít igazán. De pont ők azok, akiknek ki is kellene tudni termelni a jobb minőségű vakukat. Ezen kívül a villanócső élettartama az igazán jó vakuknak 100.000 villanásra van hitelesítve (1/1-en). Egy "gagyi" kínai nem valószínű, hogy bír ennyit. (Megint más kérdés a villanócső ára.) Megint szóba jön, hogy mondjuk 4.000 villanást követően milyen kelvin érték és fényerősség mérhető.

 

Hangsúlyozom, hogy az előbbiekben nem a kezdőknek akartam tanácsot adni. Ettől függetlenül jobb, ha átlátják a helyzetet. Több márkajelzés alól kerülnek ki egyazon gyártó vakui (is), de a nagyobb márkák termékei komoly minőségellenőrzésen mennek át. Ezen felül vannak kínai márkák, amelyek kb. prémium minőségűek.

Előzmény: Jahno (28612)