Törölt nick Creative Commons License 2016.04.26 0 0 116056

Figy ... valamiért "mindenhol" akác a kerítéselem :-) Mármint amit kerítéselemnek árulnak, igen sok esetben akác. 

 

RFeri állítását (hogy az egyik legidőjárásállóbb fafajta) csak megerősíteni tudom. Majd 25 évig volt földbeverve akác kerítésoszlop, szomszédelválasztó. Kb 2 éve bontottuk le és a föld alatti (!!) rész is úgy volt (hegyesre faragva) ahogy kb akkor meg lett csinálva. Ezek tények.

 

Az is tény (itt írták már többen is) hogy az akác holtában is a legelevenebb fafajták közé tartozik. De ennek ellenére kültéri rönkbútor, kerítésdeszka .... rengeteg felhasználása van kültérre.

 

Elszíneződés: mondj egy fafajtát, ami "natúr" felületkezeléssel nem színeződik el folyamatos napsütésnek és egyéb időjárási viszontagságnak kitéve :-) Én is kérek majd olyat.

 

Nemrég csináltam akácból öcskösnek pálinkakínálót. Igen, frissen megvéve, azonnal gyalulva kicsit meghajlott 2 hét alatt. De ha rendesen ki van száradva, ill betartom amit akkor javasoltak (tárold oX hónapig, gyaluld, majd pihentesd megint pár hónapot) akkor jó eséllyel megúszom a vetemedést. Egyébként meg, Danis Oil-lal lekezelve (vagy az olcsóbb sima obis lenolajjal) gyönyörű a felülete, hidd el imádnád, főleg ha a faanyagot fának szereted látni.

 

 

És az aztán nem fog leperegni :-) De biztos van még beivódó felületkezelő, ami színtelen, de vmennyinre UV állóságot is ad és egyben vízlepergető is. Majd a tapasztaltabbak adnak tippet. De én az akácot nem dobnám el mint kerítéselem-alapanyagot.

 

Előzmény: Tschaby (116053)