Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.04.26 0 0 68304

Amikor egy automatikus éjszakai/nappali átkapcsoló egy terhelést áttesz a másik áramköre, abból az utcai hálózat / erőmű felől semmi nem látszik, hiszen energiafogyasztás szempontjából semmi sem változik. Csak egyvalami változik: az ugyanannyi energiáért beszedhető pénz ;)

 

Az erőműveknek a nagy csúcsfogyasztás/völgy különbség veszteségeket okoz, tehát kézzelfogható anyagi hasznot hozna minden olyan energiafogyasztás, amit sikerül átterelni a völgy-időszakokba, ezért mindent megtennének azért, hogy a lakosság a fogyasztásából minél többet helyezzen át pl éjszakára.

Az áramszolgáltatóknak bevétel-csökkenést okoz minden olyan energiafogyasztás, amiért nem tudják a legmagasabb tarifát elkérni, ezért mindent megtesznek azért, hogy még a völgy időszakokban is minél több dologért a teljes árat kelljen fizetni. De ezzel egy rakás olyan fogyasztás megmarad a csúcs időszakban, amit egyébként az emberek  (részben vagy teljesen) szívesen átennének éjszakára.

Ha az erőművek és az áramszolgáltatók egyaránt állami tulajdonban vannak, akkor látszólag nincs értelme annak, hogy az egyik állami szektor veszteséget okozzon a másik állami szektornak, tehát a dolognak kétféle magyarázata lehet:

1: Az állam hülye (nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal).

2: Az áramszolgáltatók tarifa-trükközése (az éjszaka is fizetendő minél több nappali tarifával) sokkal nagyobb hasznot hoz az államnak, mint amennyi veszteséget okoz neki az erőművek rengeteg üresjárata, ezért ez a helyzet tudatosan van fenntartva (az így beszedett plusz pénzt tekintsük egyfajta rejtett adónak).