0l0 Creative Commons License 2016.04.26 0 0 68296

Nekem nincs vezérelt mérőm, így kevéssé vagyok érintett, és ilyen szerződést sem tudok megnézni, de korábban is úgy tudtam és több helyen láttam arra vonatkozó információkat, hogy vezérelt mérőre csak a normál hálózattól elkülönítve fixen bekötött eszközök volnának csatlakoztathatók szabályosan.

Hogy ki, mikor, kinek az érdekeit sérti ebben a történetben, és hogy milyen szabályt milyen megfontolásból hoznak az más kérdés.

Hogy kinek milyen etikai alapja van egy szabállyal szembemenni azt sem tisztem eldönteni, de először jó volna tisztázni mi is a pontos szabályozás. Ha esetleg valami megváltozott, vagy valamit nem jól értelmezek, akkor remélem valaki felvilágosít.

 

Itt egy cikk, ahol mentegetőzés történik egy éjszakairól nappalira kapcsolgató ketyere terveinek közlése miatt:

http://www.villanyszaklap.hu/lapszamok/2012/szeptember/1830-ez-szabalytalan

 

Azért a cikkből idézem is a vonatkozó részt:

 

"A fogyasztói mért hálózatot az MSZ 447 szabvány szerint kell létesíteni. A szabvány ezzel kapcsolatban a következő előírást adja: „7.2.1. Ha a fogyasztásmérő berendezés több, különböző árszabású fogyasztásmérőt tartalmaz (mert a fogyasztókészülékek elszámolási árszabása nem azonos), akkor ezen fogyasztókészülékek hálózatát egymástól elkülönítetten kell létesíteni.”

 

Jogszabályi háttér: 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről: 4. § (1) Az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia elszámolására vonatkozóan az egyetemes szolgáltatónak teljes ellátás- alapú szerződés keretében a következő árszabá-sokra kell ajánlatot tennie a felhasználók részére: 

a. általános, egy zónaidős (a továbbiakban: „A1”), 
b. általános, két zónaidős („A2”), 
c. közintézményi, két zónaidős („A3”), 
d. időszakos („B”), 
e. idényjellegű, egy zónaidős (a továbbiakban: „H”) árszabás.

5. § (1) A „B” árszabás szerint számolható el a felhasználó által meghatározott bármely, szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért – az elosztó vezérlőberendezésével vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – felhasználói berendezés fogyasztása.

"

Előzmény: ficere50 (68282)