Albán vendégszeretet??!! Itt egy szép és tanulságos példa!!!
Most érkeztem Montenegro felől Albániába, Hani i Hotitnál kiléptem a Montenegrói határátkelőn, és onnan kb. 100 méterre bejelentkeztem az Albán hatóságoknál... Az iratok kezelésénél azonban az autóm teljesen üzemképtelenné vált, fél métert sem mozdult... Mindez 23 óra magasságában...
Az Albán vámtiszt segítőkészen azonnal telefonált, sejtettem, hogy Shkodrát hívja... Mondta, 30 perc és itt az autómentő...
Na, gondoltam szééép, lesz némi kiadásom....
Jött is azonnal egy szép Merci autómentő, menteni a Mercimet...
Felvett a platóra, elindultunk éjjel Shkodrába, ahol már vártak az autószerelők(hajnal egy óráról beszélek!)...
Lekapták a Mercim a platóról, mondták, hogy reggel 9-10 körül kész a masina... De tele az autó cókmókkal, számítógép, értékes áruminták, ilyesmi, de éreztem, ott lehet hagyni...
Az autómentős pedig szólt, hogy üljek vissza elvisz... De hová, kora hajnalban...
Pillanatok alatt kiderült, hogy vendégül lát a családi házában, a felesége megágyazott, kaptam egy szobát a családi házban, ételt italt hoztak (kora hajnalban) ... a család közben, a gyerekek, unokák fenti emeleten aludtak...
Reggel ébredés után reggeli, kávé, raki és irány a városnézés!!!!
Véletlenül éppen egy olyan kisvendéglőbe vittek, ahol én már többször étkeztem, de szokás szerint dulakodásig ment a vita, ki fizessen, persze az Albán vendéglátóm lenyomott, ő fizetett, mondta, majd ha jön Magyarországra, ott "fizethetek"... he-he...
Ezután csörgött a telefon, kész az autóm..
Meglepetésemre kitették az autót a forgalmas piacra, az utcára, lezáratlanul, benne a számítógép, külső meghajtó ezer adattal, személyes dolgok, tablet, áruminták, pénz stb. de nyilván senkinek a fejében meg sem fordult, hogy kinyissa az autómat...
Ezután kérdeztem, mi lesz a számlám (ühhh)... és ekkor lepődtem meg újra, az egész mutatvány került 80 euróba, cakk-pakk, tréler, szállás, szerelés, alkatrész, éjszakai munka, miegymás.....
Az autómentőssel nyilván sokat beszélgettem, elmondta többek között, hogy országos szervizhálózat tagja, Montenegróban is dolgoznak, ezért bátran ajánlom őt: Besnik +355692097008... Mentsétek el és ha az autóval műszaki gond van bárhol, azonnal segít személyesen vagy a kapcsolatain keresztül....
Amúgy az Albán Atlantik Service hálózat tagja...