Törölt nick Creative Commons License 2016.04.23 0 0 115897

Recept hosszú.:)

Gépek is kellenek. 

A borovi fenyőt kicsíszoljuk vízbe, azzaz utolsó csiszolás elött bevízezzük, száradni hagyjuk és utánna átfutják 18o-as papírral, kontact csíszolóval, vagy szallagossal.

4 réteg van a rendszerben. Az első egy színtelen szer, ami gomba ellen van és valamennyit javít anyag nedvszívásán.

A második egy pác, amit színezett impregnálonak is hívnak, az tartalmaz egy csomó mindent (uniformizáló,  pigmens, UV védő, gombaölő és az alapja eleve egy műgyantás valami).

Ezt merítéssel kell felvinni, ha nem túl nagy a darab. De lehet ecsettel is.

A harmadik a filler, ami színtelen és olyan sűrű mind a méz, csak airless-airassisted géppel lehet felvinni, 2.2 düzni. Ez csíszolni kell, kézzel, marad belőle amennyi- annyi.

A negyedik a lakk, ez 2 réteg, rétegenként nedvesen 25ogr/nm, azaz 25o mikron, ami szárazon 11o, tehát a végén 22o mikron a rétegvastagság a lakknak.

Ez a felületkezelés tart elvileg 1o évet, van egy javitószett, amivel  a szerelés után 4-5 év mulva ildomos a külső felületeket felfrissíteni: egy bagyon gyengéd csíszolás és egy vékonyka színtelen lakkréteg.

Így, ez a rendszer nagyon drága, a faanyag értékénél nagyobb.

 

A Sikkens a legjobb.

A Sikkens nem nagyon ajánlja a fillert, úgy ki kell dolgozni a fát, hogy az impregnáló után ne kelljen megcsíszolni. Ez elég nehéz ügy. 

Sikkensel rendszerrel készített déli homlokzati ablakok 2oo5-ös szerelési dátummal picit mattultak csak. 

Általában matt lakkot használunk. Fényeset nem szereti senki. 

Előzmény: Törölt nick (115896)