Pierre Capretz Creative Commons License 2016.04.23 0 0 109

Abszolút meg lehet tanulni otthon, sőt. A többség 7-8000 órát eltölt a közoktatásban nyelvtanulással, mégse szerez a saját maga számára értékelhető tudást. Miért menne még több tanfolyamra? A baj az, hogy iszonyat tájékozatlanság van a lehetséges módszerek, könyvek, applikációk tekintetében. Mivel ez hatalmas üzlet, rengeteg a szar, amit ráadásul horror áron adnak. A netet az elején én nem javaslom, mert nagyon könnyen szét lehet folyni a rengeteg lehetőség, oldal között. Ha valaki komolyan gondolja a nyelvtanulást, akkor szerintem a következőket érdemes csinálni.

1. Két-három hétig nyelvtanuló oldalakat, fórumokat olvasgatni. Angolul rengeteg van, a legjobb szerintem a polyglotdream.com. Luca Lampariello, olasz csávó írja, youtube-on rengeteg hasznos videója is van. Magyarul az ötévötnyelv már 7 éve megy, rengeteg az olvasható tartalom, és nagy része elég értékes is. Mostanában nem nagyon vannak új posztok, de érdemes lehet átolvasni. És van egy újabb, indexes blog is, amin folyamatosan vannak posztok, és jónak ígérkezik: http://tanuljnyelveket.blog.hu 

2. A több vélemény, nézőpont alapján válassz ki egy módszert / könyvet, amit csinálj végig. Ebben a fázisban ne nagyon netezz, mert el fogsz csábulni, és az lesz a vége, hogy össze-vissza tanulgatsz. Mik a fontos szempontok a választáshoz?

- Legyen elég célnyelvi hananyag.

- Illeszkedjen a saját tanulási stílusodhoz. (Ha vizuális típus vagy, ne egybefolyó szövegek legyenek pl.)

- Illeszkedjen a céljaidhoz. (Ha elsősorban beszélni szeretnél, akkor több legyen a hanganyag, mint az olvasmány. Ha olvasni szeretnél megtanulni, az olvasmány legyen sok és hosszú.)

Nincs mindenkinek legjobb módszer, ezért kell az elején információt gyűjtened. Ha lehet, több helyről.

3. Ha esetleg úgy érzed, nem haladsz, válassz másik módszert. Nagyon hamar rá fogsz jönni, mi az, ami neked bejön. A lényeg az, hogy nem várhatod mástól, hogy téged megtanít, neked kell a kezedbe venned a dolgokat.