ProBook Creative Commons License 2016.04.10 0 0 84806

Üdv!

 

Egy légtérben van a konyha/étkező/előtér.

Itt van nekünk egy gázkazán, ami kifelé a kéményen fújja az égésterméket, de befelé a helység levegőjét szívja. (Demrad Solaris 24KW-os)
Ablakok műanyagok, tehát kevés a levegő utánpótlása.
Namost szeretnék egy elszívót beépíteni a tűzhely fölé. Ez kábé az alaprajz:

 

 

 
A héten volt itt a kéményseprő, még szerencse, h szóba került az elszívó, és ő mondta el, h kell egy légbeeresztőt is beépíteni, mert így a kéményen keresztül szívna vissza levegőt az elszívó.
Az elszívó a kis sárga vonalon "tolná kifelé" a levegőt.
A kéményseprő Air-Tronic AT-G60-at mondott, h azt vegyek. (ezt meg is találtam neten)
Meg hogy tegyük az elszívó közelébe, mert ott lenne hatékony, vagy valami ilyesmit mondott.
Hát oda pont nem akarom, mert annak a falnak a másik felén szoktak dohányozni a ház többi lakói (a bejárat szó körül), és ez a légbeeresztő az egészet bevezetné a házba. :/
Illetve ha kifelé fúj az elszívó, akkor befelé ha ott a beszívó nyílás, nem azt a pörköltszaft szagú levegőt fogja közvetlenül mellőle visszaszívni? Vagy alacsonyabbra kell tenni a beszívót, mint az elszívó kivezetője? (Esetleg a dohányzásra kijelölt helyet át tudjuk helyezni máshová.)

 

Nem lehet a szemközti falra rakni?
Ott van 3 ablak, mittudomén a sarokba a kamra felé, vagy a két ablak közé valahova.
Az a ház ellentétes oldaláról szívna be levegőt, ott nincs szag. Vagy akkor már fennáll a veszélye, h a kéményből szívja inkább vissza a levegőt?


Most ez hogy működik, keresek neten egy légbeeresztőt, és beépítem, és kész, legközelebbi ellenőrzéskor megnézi, tudomásul veszi, láttamozza a kéményseprő és rendben lesz; vagy kell valami hivatalos papír, meg szerelő, mert ez nem úgy van, h csak úgy "találomra" veszek valamit, hanem mittudomén engedélyeztetni kell az elszívót, légáramlási tervrajzot képletekkel, grafikonnak a légbevezető által beengedett levegő mennyiségével, stb.?

 

 

A kamra falára tettem egy szürke csíkot.
Ott van egy 23×23cm-es szellőző nyílás rovarhálóval, azon keresztül jön be a kinti levegő a kamrába.
Kamraajtóra teszünk pl. alulra egy nyílást, amik az ajtók alján szoktak lenni ráccsal? Esetleg elzárhatót is lehet odatenni?
Vagy ez kevés/nem szabványos?
Meg ezt azért sem akarom, mert azon a falon meg a szomszéd amikor dohányzik, pont a kamra falon levő szellőző alatt szívja, és az egy láncdohányos ember, ahányszor kint cigizik (folyamatosan), ha bemegyek a kamrába, akkor azonnal érzem bent a cigi szagát. :/
Tehát erről a fal felől se szeretnék nagyon bevezetni levegőt.
A kamrában még elmegy, ha olyan szag van, ott eloszlik, elmúlik, nem érezni, nem veszik be a kamrában levő dolgok a szagot, de a házba nem akarom onnét bevezetni a rossz levőt.

 

 

És még olyat is olvastam, h "reteszelő a kazánhoz", h amikor megy az elszívó, akkor a kazán ne tudjon bekapcsolni, h véletlenül se szívódjon vissza a kéményből a füstgáz.
Ez kötelező?
Mert ez így biztos, h nekünk nem opció, hát meleg víz akkor is kellhet, ha épp főzünk. Fűtést le-reteszelni még értem, de a melegvíz azért más.

 

 

Végülis amit kérdezni akarok, h ez az Air-Tronic ez jó szellőző?
Van termosztátos verziója is, ami ha jól értelmezem, figyeli a kinti levegő hőmérsékletét, és az alapján engedi csak megnyitni magát, h ha túl hideg van kint, akkor nem enged be túl sok levegőt. Értem, de ha megy az elszívó, és ez meg épp alig enged be levegőt, mert kint -10C°van, akkor nem fog a kéményből szívni az elszívó?
Vagy hogy működik ez?
És valami szűrőt is bele lehet építeni, ez zajt szűr, és szintén csökkenti a beáramló levegő mennyiségét. Nem lehet, h akkor több ilyet is be kell építenünk, h "szabványos" legyen a beáramlott levegő mennyisége?

És esetleg az elszívó melletti ablak aljába/tetejébe (nem tudom hová kell) építünk be rés-szellőzőt?
Az is elég lenne? Ez elég széles ablak, akár kettő is elfér ide. És az elszívóhoz közel van.

 

 

Értem, h vannak erre szakosodott cégek, akik kijönnek, lemérik, és az általuk forgalmazott termékekből eladnak nekünk.
Ezzel az a bajom, h egyrészt csak azt a terméket fogják ajánlani, amit ők is forgalmaznak, függetlenül attól, h lehet, h más gyártó ugyanazt olcsóbban is árulja.
Másrészt ha ugyanazt a terméket én Jófogáson megtalálom (pl. Aereco résszellőzők), akkor ott megvehetem akár én is, és fel tudom szerelni, ehhez nem feltétlenül kell drága pénzért szakembert hívni. (egy vízcsapot is be tudok kötni, max a gari miatt kell "szakember" hozzá)