Mindenváró Ádám Creative Commons License 2016.03.31 0 0 84716

Időközben meg is vettük a kecót. 34 nm2, két-három fő részére szeretném kényelmesen berendezni.

Arra jutottam, hogy a melegvíz ellátáshoz kicsi lesz a meglévő 50 literes bojler. Igaz nappali áramról megy, tehát ráfűt rögtön, de akkor is... (kádas fürdő van) Viszont a hely nem túl nagy, mi az a méret, ami átlagos felhasználás mellett már biztosan kényelmesen elég lehet? 80-100-120 liter? 

 

A fűtés esetében szerintem megmarad a kéményes konvektor, viszont az ütött kopott régit kicseréljük egy Zeusz látványkonvektorra. Hogy a fürdő és a 10 nm2-es konyha legyen-e fűtve egyáltalán, és mivel... ?

Jelenleg szimpla on-off elektromos fűtések vannak benne, a tulaj szerint nem igazán használták, de sztem télen tuti, hogy hideg a konyha.  Egyszerűbb megoldásként arra gondoltam, hogy tehetnék egy-egy modernebb, beépített termosztátos elektromos kütyüt. Ez biztosan komfortos megoldást adna , fogalmam sincs mennyit fogyasztana.

 

De eszembe jutott azért egy bonyolultabb megoldás is :-), mert tulképpen a konvektor elbírna az egésszel, csak ugye a külön helyiségek, zárt ajtók miatt esetleg nem oszlik el a meleg eléggé.  Mi volna,ha szerkesztenék a konvektorhoz illő hőcserélőt? Mondjuk 22-es lágy rézcsőből, vagy valami odaillő réz autóhűtőből?

Ha csőből, akkor kb. 4-5 méter csövet lehetne elhelyezni a burkolat alatt, a két másik helységben lehetne 1-1 nagyobb felületű radiátor, vagy más hőleadó. Tennék rá egy szivattyút és azt valahogyan meg kéne vezérelni, hogy amikor fűt a konvektor, akkor keringtesse a vizet is. (Esetleg azon kívül is alapjáraton)
Arra gondoltam, hogy így viszonylag olcsón meg lehetne oldani, hogy az egy szem konvektorom biztosítsa a komfortot a többi helységben is.
Ez hülyeség? Ha nem akkora hülyeség, akkor hogyan lehetne megoldani a vezérlést?

Előzmény: Mindenváró Ádám (84707)