Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3074

A membrán előtti mikrofilter lényegi feladata a szénszemcsék, vízkőszemcsék megfogása, ami a membránt esetleg átlyukaszthatná.

Korábban is voltak olyan "gazdaságos" víztisztítók, amiből ezt a fokozatot kispórolták. Nélküle is lehet létezni, csak kicsit kockázatosabb. Nem csak az anyagi vonzat miatt (a drága, egyébként évekig használható membránt esetleg túl hamar cserélni kell), de akár az is előfordulhat, hogy emiatt kap be valaki egy fertőzést, mert pont akkor a hálózatba is bekerült valami, hiszen ilyen esetek voltak már.

Ne menjek messzebb, nálunk a miskolci eset, noha olyan állítólag már nem fordulhat elő. Egy video, csak az érdekesség kedvéért, én is nemrég találtam véletlenül:


http://www.miviz.hu/hirek/ultraszuro

Ha megnézzük a PDF katalógust, most is vannak ilyen spórolósabb konfigurációk, de van sok olyan is, ahol ezt a fokozatot továbbra sem hagyják ki. Tulajdonképpen nem látok változást, ilyen szempontból.

Régebben tendencia volt (de ez gyártótól is függött), hogy előbb teszik a blokkszűrőt, utána a granuláltat. Itt fordítva megy, de nem hinném, hogy ennek túl nagy jelentősége van. Lényeg, hogy a szén a klórt megkösse, ami a membránt szintén károsítaná. Meg nyilván egyéb dolga is van a szénnek. A granulált betét kimenetén szokott lenni egy kis mikrofilter, az is jól megfogja a szemcséket egyébként.

Összeszereléskor mindenképp érdemes betartani, hogy az előfokozatokon több vödörnyi vizet átengedni. Ennek során a víz előbb szürke a szénportól, illetve homályos a PP-betéttől is. Lehet úgy is, hogy közben kicsit állni hagyni, majd ismét átöblíteni, míg kitisztul.

Csak ezután bekötni a csövet a membrán bemenetére. Nyilván működhet a dolog, a membránt védő mikrofilter nélkül is, de ha mégsem, azért az a gyártónak is jó (ha kilyukad, eladhat még egy membránt).

Előzmény: Soma.01 (3073)