bölcsuhu Creative Commons License 2016.03.14 0 0 1040

Ez a te elképzelésed a nagycsaládjaidról. Csak hát ez a környezet mechanikus felfogásáról tanúskodik. Előzőleg írtam, hogy a környezet eltartó képessége igen változatos. A fenyőerdőké más mint  a lomboserdőké, azoké meg mint az erdős sztepp, s pláne mint a mocsár vagy a tengerpart. 

A családok létszáma is eléggé behatárolt, minél mobilisabb kell legyenek, annál kisebb. Sok testvér, gyerek, öreg, rokkant csak ott lehetett ahol a közeli területen elegendő élelem állt rendelkezésre egész éven át. 

A vándorlással semmi probléma, hiszen a Kárpátokban, vagy az Alpokban ma is igen alacsony a népsürüség, hát még pár tíz/százezer éve! Európa akkor is akkora volt mint ma (10 millió nkm), ergo ha voltak is akkoriban 100.000-ren az őslakosok (vagyis a számitásod szerint 5000 nagycsalád), akkor is 100x20=2000 nkm (majd fél megyényi) jutott rájuk. Ez még akkor is óriási, ha levonjuk belőle a teljesen élhetetlen területeket. De tekintve, hogy Ázsia sincs elvágva Európától, ez a terület kezdetben még nagyobb volt.

 

Előzmény: netuddkivogymuk (1037)