netuddkivogymuk Creative Commons License 2016.03.13 0 0 1037

"Távedésben vagy! A kultúra, művészet, vallás nem hirtelen jelent meg, hanem egy rendkivül hosszú folyamat eredménye"

 

Minden relatív. 

Mint írtam, az első szövetségek a nemzetségek, klánok, gensek voltak. Ezek világa is ezer évben mérhető. A törzsi világ kialakulása tehát "robbanásszerűen" párezer évig tartott. És a művészet, vallás ezen időszakban csak megjelent, de a kiteljesedése még további évezredeket igényelt. 

 

"Remélem elfogadod, hogy előbb kiscsaládok voltak, majd azok növekedtek számbelileg,"

 

Attól függ, mit értesz kiscsaládon. Ha a mai családok előzményét, akkor ezt nem fogadom el. Azt írtam, hogy a kezdeti területi csoportok a nagycsaládok voltak, amin én azt értem, hogy kb. 20-25 km-ként éltek méhsejt szerűen fix területen 30-60 fős csoportok, melyekben a férfiak egymás testvérei voltak. És ez már a hss kezdeteinél is így volt, hisz ebben a formában éltek a neanderek, meg a még korábbi emberek is. (Erectus, stb.)

A lényeg, hogy az első százezer évben ezek a nagycsaládok függetlenek voltak egymástól. Nem voltak szövetségben, de még kapcsolatba is csak ellenségesen kerültek. 

 

"A "nagycsalád" létszáma nagy mértékben különbözött élőhelyenként. Más volt a hegyvidéki erdőkben s más a pusztán, vagy a mocsárban, tengerparton, stb."

 

Ez egy jó kérdés. A válasz itt már bonyolultabb. Voltak a jó adottságú területek, ahol a fent leírt viszonyok uralkodtak. Ahogy rosszabbodtak a természeti viszonyok, akkor a szükséges terület nőtt, de egy kis növekedés után is már bejárhatatlanná (ellenőrizhetetlenné) vált a szükséges terület nagysága, ekkor csak az segített, hogy a létszám csökkent. De egy minimális létszámra is szükség volt, hisz a családnak túl kellett élni a családfő (alfa-him, hordavezér) elvesztését is, márpedig férfi nélkül nem létezhetett egyetlen csoport sem, és akkoriban nem jöttek szemben az utcán leszólítható férfiak. Kellett tehát egy min 3-4 fős férfi létszám egy-egy nagycsaládban. És akkor ugyanannyi nő, meg még kétsze rannyi gyerek, meg egy-két öreg, és mindjárt 20 fő körül járunk, mint minimális létszám. 

 

"Igen, a nőket " beszerezték" a szomszédoktól, mert a tapasztalat rávitte  őket, hogy a beltenyészet káros rájuk nézve. No de pont ez a cserebere tette lehetővé, hogy a kezdetben igen különböző nyelvek közelebb kerüljenek egymáshoz, majd összeolvadhassanak. "

 

A nők beszerzése valóban problémás ügy lehetett. Van azonban ennek egy másik oldali olvasata is. Kialakulhatott az is, hogy a fejlett nőket hajtották el a nagycsaládtól, így is lehetett biztosítani az endogámia elkerülését. Vagyis. Nem lehetett olyan nehéz nőket szerezni a szomszédoktól, mint ahogy most hisszük. Viszont ezzel a két szomszéd kontaktusát is lehetett nélkülözni. A nagyobb lánykákat lehet, hogy egyedül küldték el a határszélre epret gyűjtögetni, ott aztán előbb-utóbb elkapták a szomszédok, és egyszer csak nem jött haza este a nagylány...

 

"Az erdőben, pusztán élők sokkal többet vándoroltak, mint a mocsárban, vagy tengerparton élők"

 

A vándorlásról. Vándorlás az, amikor a lakóhelyet elhagyva más területet vesz birtokba egy csapat. Ezzel csak az volt a probléma, hogy a másik területen is lakott egy másik nagycsalád. Egyszerűen nem volt hova vándorolni helyhiány miatt. Ugyanis minden lakható terület lakott is volt, és pont annyian laktak rajta, amennyit a terület hosszú távon el bírt tartani. Ez azt is jelenti, hogy ha jött egy idegen, annak csak akkor jutott volna neki kaja, ha a csoportból valaki éhen hal. Ez elég rossz opció, ezért aztán a területére tévedt idegeneket a birtokos család nemes egyszerűséggel agyonverte. Így aztán a vándorlás gyakorlatilag lehetetlenné vált. 

Előzmény: bölcsuhu (1034)