netuddkivogymuk Creative Commons License 2016.03.12 0 0 1030

"az agya már megfelelően nagy volt (kb. 900 köbcenti), szociális életet folytatott kisebb közösségekben élve. Mindez feltételezi, hogy a kommunikációjában meg kellett jelennie a verbális beszédnek."

 

Természetesen már a kialakulásakor beszédképes volt a hss, és beszélt is. Sőt, voltak az egytagú mindenki által érthető információ átadások is (Jajj, jujj, aztán hívó jel, figyelmeztető jel, stb.), de mindez nem maga a nyelv, ami fogalmak meghatározására alkalmas hangsorokat tartósan használ azonos jelentéssel. És itt a tartósságon van a lényeg. Ez hiányzott a független nagycsaládi életforma időszakában, ugyanis ezek a nagycsaládok minden este összejöttek, tehát az egyes hangsorok jelentésváltozását simán le tudták követni. De amikor a törzsek megalakultak, akkor a törzs tagjai csak évente néhány alkalommal találkoztak. Nekik már szükségük volt arra, hogy egy-két év múlva is megértsék a ritkán látott törzstagokat. (És szükség volt a törzsi arcfestésre  a harcok során az idegenekkel való összetévesztés miatt, szükség volt törzsi totemre az összetartozás érzet erősítésére, stb). 

 

"A mezolitikumban elkezdődő letelepedő életmód eredménye  a domináns nyelvek kialakulása"

 

Sztem az IE nyelvek, az urali nyelvek elég nagyok, és nem volt közük a letelepedéshez. 

Az első nyelvek törzsi nyelvek voltak, mert ott volt szükség a mai értelemben vett nyelv használatára. Előtte, mint írtam, ilyen igény nem volt. 

Tehát a nagy alapnyelveknek a kis törzsi nyelvekből kellett kialakulnia. Én azt mondom, hogy a közös technológia (termelési mód) alakította ki a nagy alapnyelveket, ez pedig a klimaövekre jellemző. Erdei életmód más, mint a félsivatagi. Egy klimaöv egy alapnyelv. 

 

A letelepedés (földművelés) valóban forradalmi hatású volt az életmódra 10 000 évvel ezelőtt. A földműveléssel együtt járt a betakarított termény raktározása, ami viszont a szomszédoknak lehetőséget adott azok elrablására. Létrejöttek a komoly háborúk okai. 

 

"Az irás megjelenése még inkább, hiszen ma már ismerjük az egyiptomi hieroglifák, a sumér ékírás, vagy akár rovásirás, képirás,stb.  formáinak a megfejtését, de semmi sem bizonyítja, hogy az irást k létrehozók , illetve az azt megfejtők értenék is egymást, hiszen a hangzást nem őrizte meg  egy korabeli hangrögzitő! "

 

Én más időrendi léptékben gondolkozok. 

 

1., kor: független nagycsaládok kora (150 000-35 000 év között)

2., (gyalog)törzsek kora      35 000- 10 000 év között)

3., földművelés kora          10 000 évtől. 

 

Természetesen a legfejlettebb részeken jelent meg az új létforma, és a régiek ettől még  fennmaradtak a fejletlenebb részeken mind a mai napig.

 

A sumérok és az írás tehát nekem már egy csoportba tartoznak a földművelőkkel. Természetesen csak az őstörténet viszonylatában:-))) 

Előzmény: bölcsuhu (1029)