kicsikocs Creative Commons License 2016.03.07 0 0 26500

Ha sok a feleleges pénzmagod, akkor vegyél szaküzletben. De van egy gyorsabb módszer is. Pl egy kb 80-80 cm es deszkalapba három sorban, egymáshoz képest eltolva 5-5 cm el 200 as szöget ütsz, majd a  "boronádat" egy drótkötélpárral, vagy pl "kutyalánccal" a trakid (rotakapád) után kötöd, aztán hajrá.

 

Arra vigyázz, hogy lehetőleg legyen egy kis súlya is, ne ugráljon vontatás közben. Meg magad mögött legyen, igy a lábnyomaidat is eltünteti. Az egész 2-500 Ft -ból kihozható. Én pl 1000 nm es rétemet tavaszonként ezzel "tartom karba" a téli ülepedés után.

(súlyként automata mosogépből kioperált vassulyt taktam a deszkalap hátsó felére, meg egy "farkincául" szolgáló lécdarabot szögeltem fel, hony ne legyen borulékony.)

 

Ha viszont "iparibb" tákolmányra vágysz, akkor a neten láttam borona (fogas) fogakat potom 900 Ft ért darabját  -igaz kovácsoltvas és a keretébe csavarral rögzithető- de legalább 12 db kéne +a keretanyag., meg némi hegesztőmunka.

 

De talán még fellelető faluhelyen lovasfogathoz való boronalevél.(Ha a gyerekek(unokák), vagy "erre szakosodott népcsoport tagjai" nem vitték a haszonvastelepre.)Ezt még talán elviszi a 4-6 LE-s gépecske is.

Ja még egyet, ha nem lennél gyakorlott az ilyen munkában, a jó munkaminőséghez ne a rotakapát, hanem a járókerekeket tedd fel, mert valamennyi sebesség is kell a jó rögtöréshez, keveréshez.(A már felrotált talajban a kapatagokkal nem haladnál !)

 

Bocsi a hosszú szösszenetért, de talán "elinditottam" a kreativitásodat.

Előzmény: ombre.meriva (26482)