juhosttt Creative Commons License 2016.02.26 0 1 19875

A minimális metszésnek is az az előnye hogy nem gyengíti a tőkét, nem kell minden évben újra növesztenie a szükséges lombozatot (amit ugye erős hajtásnövekedéssel tud elérni).

 

A lomb lehullik ősszel, szóval újra kell növeszteni azt a lombozatot... Sőt ha nem metszed a csúcsdominancia miatt felkopaszodik a tőke. Ez nem egészséges a támrendszernek sem és a végén akkora fás részed lesz, hogy nem marad a támrendszeren hely a lombozatnak. (vagy csak ilyen 2-3 leveles hossznál levágod)

 

A minimális metszésű szőlő kora tavasszal sokkal hamarabb kifejleszti szinte a teljes levélzetét, míg a metszett csak később tudja, ha tudja egyáltalán behozni ezt a hátrányt.

 

 

Ebben csak annyi az igazság, (amúgy borban az igazság) hogy ha nem metszed akkor több helyre kell ugyanannyi tápanyagot nyomni ezért hamarabb eléri a csúcsát, de az messze nem olyan mint a metszett tőkénél.

 

Nem azért metszünk, hogy a szőlővel kitoljunk, hanem azért, hogy minden éven megfelelő terhelést adjunk és megfelelő kondícióban tartsuk. (meg sok más dologért is amúgy, aminek egy része szőlő egészségügyileg jó, másrészt a gazda kényelmét szolgálja.)

Előzmény: suske76 (19873)