krilin Creative Commons License 2016.02.25 0 0 172158

Nagyobb problémának érzem, hogy az általad választott ultra egy nagy szintemelkedésű verseny, és az ilyenre kifejezetten hegyen célszerű edzeni. Egyszerűen nem nagyon tudod máshogy szimulálni az izmokra, inakra, ízületekre nehezedő terhet. Hogyan szoktatod hozzá az ITB szalagodat például egy meredek lejtőn, teljes menetfelszereléssel több tíz perig tartó ereszkedéshez?

 

Állítható dőlésszögű futópad, stadionban/házban lépcsősor. Súllyal guggolás, esetleg valami pliometrikus gyakorlatsor, pl zsámolyra fel le ugrálás. Ezek valamelyest enyhíthetik a hegyek iránti igényt, egy edző erre biztos jókat tud ajánlani, de igazán jól akkor fejlődnél ha eleve hegyen edzenél. Sokat :)

 

Nem beszélve a sérülés kockázatról, amivel a hegyen, kövek között futkározás jár. Azért erre jó felkészíteni a stabilizáló izmokat, bokát pl.

 

Volt nemrég az egyik ismeretterjesztő csatornán valami 'Beat the sun' (?) hegyi váltóverseny. Talán valaki említette is a topikban. Na ott az egyik a kenyai srácot olyan szépen állva hagyta egy technikás lejtőn egy (gondolom) hegyek között többet edző ember, hogy öröm volt nézni. Mondjuk valószínűleg tudott volna gyorsabban is futni lefelé, de a technikás terepen nem akart lesérülni.

 

Szóval visszatérve, valahogyan szintet kellene gyűjtened szerintem. Egy komolyabb (konditermekben használt) lépcsőzőgép sem hülyeség talán, ha nincs egy magas ház a közelben szabad bejárással a lépcsőházba. Vagy egy jó láb(comb)torna program, ha ezek elérhetetlenek.

 

Hétvégét pedig kihasználni egymás utáni két hosszú futásra szombat+vasárnap.

Előzmény: krilin (172157)