Maci_P Creative Commons License 2016.02.24 0 0 19865

Én a visszavágásnál csak az első pár évet mondtam, utána már más a helyzet, nekem is van három emeletes lugasom, kb. 8 éves a tőke, most is hozott kb. 30 4-6 m hosszú vesszőt. És a fajtátől függően kezelem. Értem ez alatt, hogy van olyan csemege, ami rövid csapon nem terem, így ott meghagyok egy szálvesszőt, 1-1,5 hosszan, és egy ugarcsapot.

Amit rajzolsz, az teljesen jó megoldás, ha az embernek sok emeletes lugasa van, meg ha a 3 függőleges barna vonal egy tőkéből jön.

Ha közvetlenül egymás mellé hármat ültettél, és azok mennek fel, az már kevésbé jó.A tőkéknek van tenyészterületük, hogy a gyökerük ott tudjon terjeszkedni. Bár létezik iker tőkés módszer is, szerintem az kevéssé jó megoldás, és legalább 0,9-1m-t preferálok két tőke között.

Ezt a három karú megoldást egy tőkéből is szépen meg lehet csinálni, akár úgy, hogy mindhárom kar közvetlenül a tőkefejből indul, és a vezérdrótjánál a saját emeletén elmegy vizszintesen, akár az is jó, hogy egy függőleges van, ami elkanyarodik az elsőre, majd a következő évben már a másodikra is tudsz egyet nevelni, aztán a harmadik évben a harmadikra is.

A három külön felmenő függőlegesnek megvan az az előnye, hogy szálvesszőzést igénylő fajtánál a vízszintes részt minden évben lehajtod, mint a Guyot művelésnél.

Ha a fajtád rövidcsapon is jól terem, akkor csak a zöld vonalaid kell két rügyre visszavágni. Bár gondolom ezek a metszési megoldások ismertek számodra is.

 

 

Előzmény: Lakótelepi_kertész (19864)