villa Creative Commons License 2016.02.21 0 0 75382

A tegnapi fennsík akciónapról:

A Magyar Madártani Egyesülettel közös akciónapot immáron hatodik alkalommal rendeztük meg. A Tétényi fennsíkon ilyenkor folyó élőhely kezelési projekthez kapcsolódunk, azon munkák elvégzésével, melyek az önkéntesek által jól elláthatóak. A nap folyamán mintegy negyven fő jelent meg, s a munka fő részét az előre, ill. helyben levágott cserjék összehordása jelentette. A cserje vágás a korábbi hetekben a Fitoland kivitelezésében már elkezdődött, ezúttal a tanösvény első szakaszán, annak 2. számozott állomása után kezdődő záródó cserjésben. Itt annak fellazítása volt a terv, nyiladékok nyitásával és azokon behatolva egy-egy területen a cserje kivágásával, kihordásával. Ezen túl, a tanösvénytől balra eső réten a két éve levágott cserje feljövő sarjait kaszáltuk, és gyűjtöttük be. Az elmúlt évben a cserjésben kiszélesített tanösvény szakasz felől is nyitottunk nyiladékokat, megközelítve a záródó cserjés zóna végét, a 3. állomás felé haladva. A korábban és az akciónapon levágott cserjéket a tanösvény két oldalán helyeztük el, annak hosszában, majdnem a teljes nyitott szakaszon, így majd jól szállítható lesz az ide beálló teherautóval.

A program madártani része előzetes beetetéssel indult a hét folyamán, a belső terület felé eső facsoport környékén, majd itt kerültek elhelyezésre a madárhálók. Ezekben már reggeltől folyamatosan gyűltek a madarak, és a déli ebédszünetben volt madárgyűrűzési bemutató, zömmel széncinkékkel, kékcinkékkel, a nap folyamán bő hetven madár került megjelölésre, és felvételezésre.

Köszönet illeti a Magyar Madártani Egyesületet, akik biztosították a gyűrűző önkénteseket, a folyamatos ellátást adó büfé pontot, szendvicsekkel, és meleg italokkal, továbbá a munkához szükséges szerszámokat, gépeket, segédeszközöket, ponyvákat, kesztyűket. Rajtuk kívül számos más törzs-önkéntes vett részt a napon az MME részéről. A Zöld Jövő kaszáival és mintegy tíz helyi önkéntesével vett részt az akciónapon. Ugyancsak köszönet Korda Márton természetvédelmi mérnöknek, aki a cserje ritkítási munka megtervezésével, irányításával, és a végrehajtásában való részvétellel sokat segített.

A következő időszakban további cserje vágás várható a területen, majd a levágott anyag elszállítása és ledarálása. Tavasszal folytatjuk a volt hizlaldai terület kaszálását, a fenyő magoncok ritkítását, és a tanösvény karbantartását, bejárásokkal, a különböző vegetációs periódusokban.

 

  

Bevezető, gyűrűzéssel,        Sgjános kaszál,                  Cinke gyűrűzés

  

Önkéntesek cserje hordásban, Nyíló cserjés,                  Gyűrűzési csődület