kicsikocs Creative Commons License 2016.02.18 0 0 26323

Nem tudományoskodni akarok, de: Ha a géped "előrebillen", azaz a csoroszlyád a lehető legmagasabbra van állitva a talajfelszinhez igazitva, akkor a géped "mélyet fog". Azért irtam a csoroszlya nélküli példát, mert akkor valóban tolni kell a gépet, mert képes elásni magát.(azaz a művelési mélységed  "határeseten kivüli" !)

Nekem  -igaz, vasöntvényes KF04 az alja-  a 3,5 Tecumseh mocinál  úgy képes magát elásni, hogy a talaj a motorösszekötésig lazitva van.Persze ez csak akkor igaz, ha "nem engedem futni", azaz visszatartom a gépet. A talajom normál kerti talaj, de szántva nem volt vagy 20 éve, és többmenetes a forduló.

A motor egyébként közepes fordulattal megy.

 

Volt kétütemű gépem is, annál a kapaforgás ugyan gyorsabb volt, de azzal is "pótoltam" a talajlazitást szolgáló szántást, ásást.(Rk 03 Tomos motoros, könnyű kis gépecske volt. 60 ccm el.)

 

A hozzáértők egyébként azt mondják, hogy annyiban előnytelen a forgókapával való (csak teljesen arra hagyatkozva) talajmegmunkálás, mert a talajszerkezetet előbb- utóbb tönkreteszi.

(Olyan aprószerkezetet alaki ki, amely nem tud vizet és levegőt tárolni, ezáltal könyebben tömörödik, meg szárad. De ezt kis konyhakerti parcellák esetében tudod ellensúlyozni mulcsolással, meg apróbb szemcséjű szervesanyag berotálásával, amit a tavaszi "inditáskor" végzel el.Ez speciel saját -többéves- tapasztalat.)

Előzmény: oljeg12 (26321)