Fiery Creative Commons License 2016.02.15 0 0 159723

"mint ha azt mondanánk, hogy az összes autógyár mondjuk a Ford T-modellt koppintotta/koppintja. Mert, hogy négy kerék, meg ablak, meg kormánykerék, stb"

Az a baj, hogy kevered a funkcionalis es a dizajn koppintast. Nyilvan egy autonal nem gond az, ha 4 kereke van, 2/3/4/5 ajtaja, szelvedoje, ablaktorloje. De ha a T-modell idejeben valaki kijon egy T-modellre kulsoleg 90+%-ig hasonlito masik autoval, az Ford bacsinal kiverte volna a biztositekot. Ugyanigy, ha manapsag lemasolja egy gyarto az X5 dizajnjat (ld. Shuanghuan CEO), arra jogosan poccen be a BMW. De amiatt nem fog egy autogyarto sem pert inditani, ha pl. a Tesla a semmibol hirtelen nekiall egy 4 kereku, ablaktorlos autot gyartani, ami nem hasonlit tulsagosan semmilyen mas letezo autora.

 

Az a Rolex es Wilsdorf szegenysegi bizonyitvanya valahol, hogy nem vedette le a dizajnt anno vagy akár menet kozben barmikor. Az AP levedette a Royal Oak dizajnjat, es harcol is a homage es copy-paste orak ellen:

https://monochrome-watches.com/imitation-is-the-sincerest-way-to-get-sued/

 

De attol me'g, hogy valami legalis, me'g nem lesz etikus. Lehet csinalni masik buvar orat, de ha annak a tokja kerek; a lunetta fekete es ugyanolyan betutipussal van rairva ugyanaz a perc beosztas; kerek feher oraindexek vannak korben, kiveve 6, 9 es 12 oranal; 12 oranal fejre allitott haromszog az index, a datum 3 oranal van es nagyito van rajta; fekete, nem texturazott a szamlap; netan me'g a mutatok is teljesen olyanok, mint a Sub eseteben, az nem dizajn inspiracio vagy tovabbgondolas, hanem egyszeru dizajn lopas. Amit nyilvan meg lehet tenni, hiszen jo par ceg ebbol el(t), es nyilvan -- me'g ezt a forumot olvasgatva is nyilvanvalo ez -- meg is van ennek a piaca. Szamtalan ember van, akit rabul ejt a Submariner dizajnja, es szeretne egyet maganak, de nincs penze ra vagy nem akar ennyit orara kolteni. Es ahelyett hogy konkret hamisitvanyt vennek, vesz egy orat, aminek a gyartoja azzal probal penzt csinalni, hogy a Sub dizajnjat adja el egy egyszerubb szerkezettel, sokszor igen alacsony aron. Nem tudom, hogy aki ilyen orat vesz, az magat csapja be, vagy masokat akar becsapni, vagy egyszeruen csak azt gondolja, hogy teljesen rendben van, ha valakinek a szellemi termeket mas elbitorolja es abbol penzt csinal. Ugyanezek az emberek kicsit maskepp allnanak talan a kerdeshez, ha pl. irnanak egy konyvet, amit azutan 1-1 masolat kiadasban egy mas ember neve alatt talalnanak meg a Libri kinalataban, aminek az eladasabol aztan mas ember gazdagodna meg... Persze akinek nem inge, ne vegye magara :) En mindenesetre ugy vagyok vele, hogy szamtalan mas oradizajn letezik, nem a Sub korul forog a vilag. Nem muszaj, nem kotelezo minden kollekcioban lennie egy Subnak kinezo oranak vagy egy Subnak.

Előzmény: APT (159705)