TrOn Creative Commons License 2016.02.11 0 0 111388

Sziasztok,

 

Kedvenc zöldséges üzletünkben hirtelen felindulásból vettem egy PKS 1500 A1 típusú gérvágót. Tettem ezt részben azért, mert az apósom eddig nálam kölcsön lévő Einhell asztali körfűrészét vissza kellett adnom, részben meg azért, mert ez jóval kisebb helyet foglal. A 20 000 Ft-os ár sem rossz, hasonló kategóriát egy tízessel többért láttam Extol-ból.

 

Kicsit elégedetlen vagyok a kivitelezés minőségével, a furatok sorjásak, az asztal részben fröccsöntött műanyagnak tűnik, vagy legalábbis nagyon vékony anyagból van. A hátsó támasztó két rögzítőcsavarja közül az egyiket csak kombinált fogóval tudtam kicsavarni, mert a kereszthornyú csavarfejben úgy elfordult a csavarhúzóm, mintha kelt tésztából lett volna, pedig megfelelő méretű csavarhúzót használtam.

 

A vágási teljesítménye nem túl nagy, az adatlapja szerint 60 mm magas és 120 mm széles anyagot lehet vele vágni 90 fokos vágás  esetén, de a nagyobb gépek kétszer-háromszor ennyibe kerülnek. Tartós használatról még nem tudok beszámolni, pár tetőléc méretű hulladék faanyagot vágtam el vele. Nem olyan hangos, mint az asztali, de hosszabb használat esetén azért füldugót fogok viselni. Mintha valami súrlódó hang hallatszana belőle valahonnan, de nem tudtam még rájönni a hang forrására. Az biztos, hogy meg kell szoknom a használatát, még nem volt eddig ilyen gépem. Az asztali körfűrésszel ellentétben itt ugye a munkadarab áll, a penge mozog, és a konstrukcióból adódóan hosszú vágásokra nem alkalmas. A biztonságos fűrészelés szempontjából mindenképpen előrelépés, mivel apósom körfűrészéről már minden burkolat hiányzik. Majd tavasszal, ha jobb idő lesz, többet fogom használni, nem feltétlenül csak asztalos, hanem ács jellegű ház körüli munkákra is. Ha lesz még említésre méltó tapasztalatom vele, majd beszámolok róla.