erdepeti Creative Commons License 2016.02.06 0 0 17237

Nálunk kifejezetten az édes paradicsomok a nyerőek, így az, hogy mi a legfinomabb egy kicsit szubjektív. Az én ízlésem szerint a következőek a menők.

  - Berni Rózsa (berner rose): alpesi fajta, az a kifejezetten édes piros paradicsom. Átlag bogyósúly 100-150g, formája gömb alakú, de néha kihegyesedik mint az ökörszív. Nagyon fini, de kicsit leves. Egyetlen hátránya, hogy a magas cukortartalma miatt az összes rovar ezt támadta meg. A mellette lévő fajtákat meg se kóstolták, csak ez kellett nekik is. Viszont alig repedt.

 

  - Kellog's Breakfast: beefsteak jellegű, narancssárga és szintén kifejezetten édes. Állagara nekem kicsit krémes, de nem kásás volt a húsa. Ezt így elég nehéz körbeírni, de nagyon bejött. Szerintem az egyik legszebb színű paradicsom, és bőtermő is. Vastag a húsa és kevésbé leves, így már befőzésre is jó lehet, de ezzel nem próbálkoztam. A narancssárga szósz miatt idén lehet belevágok ebbe is. Abszolut kedvenc!!!

 

  - Malakhitovaya Skahtulka (Malakhit doboz): Zöldessárga, közepes termésű, szibériai paradicsom. És tegyük hozzá, hogy rosszul viseli a hűvős szeptemberi időt. Az íze viszont nagyon egyedi fűszeres mellékíze miatt. Ha kicsit hagyod túlérni, akkor szerintem már inkább trópusi ízvarázst kínál paradicsom helyett. Ezt csak a színe miatt választottam, de idén már az íze miatt ültetem. Sajátos ízvilága miatt viszont többen, akik megkóstolták, azt mondták, hogy ez nem is paradicsom. Tényleg nem úgy néz ki.

 

  - Supersweet 100 F1: Biztos sok szuperédes koktél létezik, de én ezt ismerem, ez jött be. Nagyon bőtermő és agilis növény. Tavaly július 20.-án elérte a fólia 3 méteres tetejét. Szóval létrás pariszüret volt. Túl sokat kellett kacsolni, ezért idén csak 1-2 tő lesz ebből. Ja és főliában hamar megpukkan a hőtől a termése.

 

  - Zöld Zebra: Ez is zöld és nem szokványos ízű fajta. Amikor megkostóltam azt mondtam, hogy tavasz íze van. A malakhit dobozzal ellentétben a tőbbség szerint ez már finom, főleg akkor, ha ezt is hagyja az ember kicsit túlérni és már halvány narancssárga-zöld csíkosan veszi le.

 

 

Befőzni korábban nem főztünkbe, ezért nem nagyon tudom milyen a jó beöző paradicsom, de a kevésbé magvas fajtát kellene javasolnom, akkor az Nagyatádi tájfajta/Andenhorn, Kellog's Breakfast, Ananas fajtákat mondanám. Több a húsuk, de kevesebb a levük. Szerintem ezek lehetnek jók. Utóbbi fajtárol annyit, hogy eszméletlen bőtermő és zsákban is nagyméretű 200-500 grammos bogyókat nevel, ezért könnyen lehet vele dolgozni.

Előzmény: CsendPenge (17236)