CSERMANEK Creative Commons License 2016.02.02 0 0 51685

Téli Mátra XL

 

Szépen végigalapozott november-december-január után egy nem titkolt helyzetfelmérésnek szántam a túrát (figyelek ám:-). A tömeg, a várható sár nem tántorított el, idén úgy döntöttem, hogy átmenetileg feladom a szalonterepfutó vonalamat.

 

Az ökológiai lábnyom minimalizálása jegyében négyen mentünk-jöttünk kocsival, eltérő tervekkel. Nekem 155 max volt  célom, és pisztrángostól egy tempósabb utolsó emelkedés.

 

A cél csak részben sikerült, úgy éreztem, hogy menni fog, ezért hagytam 160 közeli értéken a kerregőt. Bejött, a végére is maradt erőm, az utolsó hegy, és a lefelé is jól ment. Egyenletesen haladtam, megingás nélkül. Az elején kicsit elbizonytalanított a jeges rész, de reménykedtem a sárban. Meglett. 40 perc után egyedül maradtam, és ez 3 óráig így is maradt. Nagyon élveztem a ködös, nyirkos magányos erdőt. 

 

Jó volt látni a szokásos arcokat. Zserzselinek és rémisztő pofátlanságomnak hála nem kellett a hidegben végigállnom a sort egy szál hosszú felsőben. Tapír-Ákibácsi-Larzen trió előhozta bennem a 2000-es évek első felének emlékeit, futókarrierem mélyről induló kezdeteit. Jó volt, szép volt.

 

Mindig jókat szórakozom azon, hogy a terepfutás kiváló alkalmat ad elképesztő trivialitások mély filozófiai megközelítésben történő értelmezésére. Ilyenekre gondolok, hogy:

 

Ha egyedül futsz az erdőben, akkor ott nincs senki más csak te és a természet, 

Ha nem teszed bele a kilométereket a lábadba, akkor nem lesz bennük elég kilométer

Ha elfutod egy verseny elejét, akkor az el lesz futva

stb...

 

Na most egy új ilyet fedeztem fel, annak kapcsán, hogy korábbi években úgy éreztem, hogy semmivel nem futottam a mostaninál kevesebbet, nem szenvedtem ennél kevésbé, mégis mindig 5:20 körüli időt mentem, és mindig hosszúnak tűnt a túra. Most meg mindenféle nehézség nélkül, egyenletes, nem szenvedős futással, elillant az idő és a táv. Szóval arra a mélyigazságra döbbentem rá, hogy:

 

Ha gyorsabban futsz, akkor rövidebb lesz a versenyed:-)