noordbrabander Creative Commons License 2016.02.02 0 0 18878

Tavaly vezették be a május 1-i határidőt:) Én is csak véletlenül tudtam meg, mert március végén éppen kórházban feküdtem, és az egyik orvos, mondta, hogy ne izguljak az adóbevallásom miatt, mert van még egy hónapom.

Ami a betegbiztosítást illeti, nekem csak alapbiztosításom van, viszont restitúciós (a számlákat egyenesen a biztosítóhoz küldi a betegellátó intézmény). Ha olyan kórházat választanék, amelyikkel nincs szerződése a biztosítónak, akkor is térítik a költségeket, ha azok az átlaghoz képest (piaci ár) nem kiugróan magasak. Ezért ebben az esetben a szolgáltatás igénybevétele előtt, konzultálni kell a biztosítóval, hogy megtéríti-e.

Tőlem a háziorvos megkérdezte, hogy hova szeretném a beutalót. A (házi)orvosok keze főleg a gyógyerek felírásában van megkötve a biztosítók által.

Egyszer, meg mikor sürgősséggel jöttek ki a mentők (tényleg kb. 660 euróba került, plusz 40 euró benzinköltség),és miután elsősegélyt nyújtottak a mentőben, még a ház előtt parkolva, megkérdezték, hogy melyik kórházba akarom, hogy vigyenek. Mondtam melyikbe, és oda vittek. Igaz az ortopédiára a belgyógyászat helyett, mert ez utóbbi osztályon éppen nem volt hely. Az akkori kilenc napos kórházi ellátásom (operáció nem volt) úgy 7000 eurójába került a biztosítónak.  

Én a biztosító honlapján bejelentkezve megnézhetem, hogy az elmúlt öt évre visszamenőleg kinek és mennyit fizetett az ellátásomért.

Jewelnek: ha bonyolultnak tűnik a navigálás a biztosító vagy a kórház honlapján, akkor a google-be beütve a biztosító nevét és a kórházét, meg azt, hogy “gecontracteerd” vagy ”contract”, akkor könnyen megtalálható, hogy ki kivel szerződött.

Előzmény: segítökéz (18873)