bádogember86 Creative Commons License 2016.01.29 0 1 14627

Azért itt sok kérdés felmerűl!

Én mint hivatalos javító, sokat szoktam beszélgetni az ügyfelekkel hogy mit szeretnének és mennyiért mikor elhozzák javítani az autójukat. A válasz mindíg: gyors és olcsó legyen! :) ezzel nincs is semmi baj, csak akkor nem lesz tartós. Miért? Mert pl most van nálam egy w210-es amin íveket és küszöböket kell cserélni. Kirendeltem egy utángyártott szettet, a küszöb vállalhatatlan minőségű, maj fele olyan vékony mint a gyári. Aki javított már mercit tudja hogy az a rühes emelőbakot a küszöb támassza meg alúlról és komoly kétségeim vannak hogy a 0.8mm vastagság tudja e majd tartani a majdnem két tonnás tepsit. Arról nem is beszélve hogy a furatok is mm-ekkel voltak elcsúszva... Akkor mi lesz? Veszünk gyárit! Őőő! Majdnem egy havi fizetése valakinek, arany! Csinálj jót, de viszont ne kelljen elkölteni egy kissebb falu éves költségvetését. Maradt az olasz donor. Lefúr, takarít és felszab. Legalább az érős és egy fokkal szebb. 

Ez úgy jön ide hogy az olcsó uti alkatrészekbő nehéz tartós és jó munkát kiadni. Fel lehet tenni egy ívet szépen, de az a "tajvani" lemez ami talán még döglött macskát is tartalmaz, vajon mennyire lesz tartós!? 

Sokan (lakatosok) pont lesz@rják hogy miként van feltéve egy ív. Neki az a lényeg hogy a lik eltűnjön a többit a festő majd megoldja. Sajnos gondolom nincs is megfizetve rendesen meg ugye mindenki utál rozsdás autót javítani. De egyet sosem szabad elfelejteni a szakmában; a kocsi valaki tulajdona, értéke és nem utolsó sorban az életét bízza rá mikor beleül. 

 

Nálunk egy ívcsere a következő képpen zajlik: lepucol, régi ív leszed, doblemez javít (ha kell) és mindent letakarít fémig. Új ív leszab, magát az ívet peremez vissza!, ez azért jó mert a becsúrgó viaszt felfogja mint egy kis zsákocska. Nyílván ha lehet akkor élben van illesztve de ez sajnos sokszor nem megoldható. Felszabás után mindent fémtisztára ki szoktunk "négerezni" mert az uti cuccokon az a fekete alapozó csak azért van rajta hogy még a tengeren behozzák ne porladjon el. Alá sincs csiszolva, az az igazi ellenség. :) utána alapozás, nekünk a Retech galvaspray-e vált be a legjobban. Jól hegeszthető, gyorsan szárad és már bizonyított. Volt mikor cserélt oldalfalat zúztak le és újra cserélni kellettett három év elteltével...

Nagyon jó felület jön létre, nem lehet letörölni mint egy sima cinkspray-t. A "szakáll" részre hegeszthető  tömítőt nyomunk vékonyan és kezdődhet a hegesztés. Ahol lehet ott ponthegesztővel dolgozunk ahol ez nem megoldott ott a jól bevált co2-val. Színte mindíg meghúzza az anyagot valamennyire de szerintem mindenhol végig kell varrni! Egy mai modern műhelyben alap felszerelés egy spotter, azzal percek alatt lehet korrigálni az egyenetlenséget. Tudom sokan legyintenek hogy minek ennyi húhó, de meg lehet jól és tartósan is csinálni csak el kell kérni az árát! Nem taknyolni kell hanem jól dolgozni és kifizettetni. Nálunk ~30000Ft egy ívcsere de még nem jöttek vissza asztalt csapkodni. 

 

Kicsit össze-vissza hsz lett, nézzétek el nekem csak hírtelen mindenre válaszolni akartam! :) 

 

Tehát; jó melót csak jó alapanyagokból tudsz kihozni.