kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.01.28 0 0 122550

Alapvetően háromféle pH-elektróda van kereskedelmi forgalomban.

1. klasszikus diafragmás kombinált elektróda. Ez az, amelyiknél az üveggömb fölött, az egyenes falú részen egy kis "szemecske" van. Ez egy porózus kerámiadugó. Ezen keresztül egy sóhíd képződött az elektróda belseje és a külső folyadék között. Ezen kis diafragmán keresztül az elektróda belsejéből az oldat ki tud szivárogni, és kívülről be is tud jutni. Mivel ezekben az elektródákban a belső oldat rendszerint (szinte kizárólag) 2 vagy 3 mól/liter koncentrációjú kálium klorid oldat van ( 3M KCl), így ezeket 3 mól/liter koncentrációjú kálium klorid oldatban KELL tárolni. Szállításhoz ezekre az elektródavégekre egy olyan sapkát húznak, amelyikben KCl oldat van. Nagy pontosságú mérésre alkalmasak, jól reprodukálható a mérés eredménye. 0,001 pH pontosságúak.

 

2. féligáteresztő membrános eletródák. A diafragma helyett valamilyen, elektrokémialilag féligáteresztő anyag van beépítve. Rendszerint mikropórusos teflon, vagy fluorosziloxán. Ezeket az elektródákat már nem kell KCl-oldatban tárolni. Ha rövid időn belül mérünk, akkor elegendő desztillált vízzel nedvesen tartani. Hosszabb idejű száraz tárolás után 4-5 órára desztillált vízbe kell áztatni. Kevésbé pontosak, és jóval lassabbak, mint a kerámia diafragmás elektródák, de kisebb pontossági igény, vagy erősen szennyezett körülmények esetén tökéletesen megfelel.0,01-0,02 pH pontosságúak.

 

3. félvezető elektródák. Ezek az úgynevezett "száraz" elektródák. Két, egymástól 2-3 mm-re lévő félvezető lapka a mérőfej. Közöttük a mérendő oldat biztosítja a vezetőképességet. Ezeket az elektródákat viszont szárazon KELL tárolni. Mérés után vízzel öblíteni, majd finom papírral, vagy pamittextillel szárazra törölni. Nagyon gyors a mérésük, de erősen hőmérsékletfüggő. Pontosságuk inkább csak közelítő mérésre teszik alkalmassá. 0,1-0,2 pH pontosságúak.

 

Az olcsóbb kivitelű elektródák között van olyan, amelyiken a mérőfej utáni rész egyúttal diafragma is, így látszólag nincs "szeme". A nyakdiafragma lehet porózus és féligáteresztő is. Ma már inkább féligáteresztő anyagokat használnak.