Bubo.Bubo. Creative Commons License 2016.01.18 0 0 94808

magyarul pedig horpaszizomnak hívják az emberben

 

ez érdekes ám, hogy az egységes anatómiai névvel elnevezett izmok konyhatechnikailag más-más néven futnak -

 

a karajnak megfelelő izom a sulcus dorsiban (csigolyák mellett kívülről levő függőleges mélyedés) levő musculus erector spinae, annak csak egy része a longissimus - a psoas pedig a csigolyákon belülről van, ahol van még borda, ott ez jól látszódik is - ezért is vesepecsenye, mert a vesék zsíros tokja mögött van - ezért is sugárzik le a köves veseroham fájdalma a combra, mert a psoas végül a comb tetején ér véget

 

a nevekről: anatómiát tanítok, és szegény diákjaim nem szokták megúszni, hogy a konyhatechnikai részeket is meg ne beszéljük: van ott a már említetteken kívül dagadó, oldalas, karaj/borda, körömpörkölt, kocsonya felemlegetése - vidéken élők - disznóvágásra járók előnyben - szegény angolul tanuló hallgatók akkor szoktak világgá menni, amikor a hájas-süteményt elmagyarázom nekik :)

Előzmény: nagypapi51 (94805)