kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.01.13 0 0 121737

Az első, a második, és az ötödik képen tulajdonképpen egy spirál alakban meghajlított Liebig-hűtő van az üst tetején. Csupán helytakarékossági okból. A spirál alakban hajlított cső a csőben hőcserélő legyártása nem egyszerű mutatvány. A sima spirálhajlításnál sokkal-sokkal bonyolultabb. 

A 3. és 4. képen szintén Liebig-spirál van a "köcsög" tetején, de egy Pistorius rendszerű rektifikátorral kombinálva. A hűtő fejvize szabályozza a Pistorius hűtését. A képen viszont nem látszik, hogy a megfelelő működéshez biza megfelelő elmenő víz hőfokszabályozásra is szükség van. Magyarán 2-3 hőérzékelő, elektronika, szabályozószelepek. Be lehet ugyan játszani "kézimatában" is, de akkor folyamatosan mellette kell lenni. Az elmenő víz hőmérő és a fejpárlat hőmérő akkor sem nélkülözhető.

 

Hasonló, helytakarékos főzőberendezés:

 

Nem sokkal drágább, mint a többi, hasonló térfogatú berendezés. 

De, ha jót akarsz, akkor feltétlen egy kolonnás főzőt vásárolj. Ha jó a kolonna, akkor az egylépcsős főzéssel is jó nedű nyerhető. Előnye, hogy akkor egy kisebb berendezés is olyan hatékony lesz, mintha a szimpla desztillálóval két lépcsőben főznél. Hátránya az ára.

Előzmény: Törölt nick (121693)