spapda Creative Commons License 2016.01.12 0 0 2027

Sziasztok, lenne 2 kérdésem (1.6-os kombi 4WD):

 

1. ABS lámpa egyre többször világít, menetközben egyszer csak felgyullad, és úgy marad, de van úgy, hogy pl. pár kilométer után elalszik, aztán esetleg megint vissza. Amikor nem világít a lámpa, akkor hibátlanul működik az ABS. Kivillogtattam a hibakódot, eszerint két hibát tárol, a 35-öst és a 36-ost. A kézikönyv szerint mindkettő "Left rear Wheel speed sensor circuit and rotor", szóval a bal hátsóval van baj. Bebújtam a kocsi alá, megkerestem a csatlakozót és lehúztam, nem tűnt oxidálódottnak. Jellemzően melyik szokott hátul hibát okozni: a jeladó, vagy a rotor (mi ennek a magyar neve)?

 

2. Összkerékhajtás. A jelek szerint nem működik. Most a hóban vettem észre, hogy elsőkerekesként viselkedik az autó. Felemeltem az egyik oldalát, az első kereket megpörgetve egyből forog a hátsó is, tehát ha nincs terhelve a hátsó kerék, akkor átmegy a hajtás a viszkokuplungon, ha viszont "rajta ül" az autó, akkor az első kerekek elforognak (sárban, hóban), de a hátsók meg sem mozdulnak.

Találkozott már valaki ezzel a hibajelenséggel? Lehet kapni az országban értelmes áron bontott viszkokuplungot, vagy muszáj lesz házilag javítani?

Ha javítani kell, melyik része lehet a hibás? Valamiért elkoptak benne a kuplungtárcsák, vagy a másik oldalon a szilikonos folyadék nyomása nem elegendő a kuplungtárcsák erős összeszorításához? Javított már valaki Baleno viszkokuplungot?