emkorec1 Creative Commons License 2016.01.11 0 0 751

Kedves Egybegyűltek! Látom témánál vagytok így érintettként beszállnék.

 

Elméletileg A vagy A+-nak indult/épült házunk tetején 24 db napelem van, és Caleo fűtés a padlóban. Tavaly májusban költöztünk be, ez az első telünk. Örömmel(?) megosztom a tapasztalataimat és epekedve várom másokét.

 

A ház 30-as Porotherm téglából épült, 14cm-es grafitos szigeteléssel, ami az északi oldalon egyéb okok miatt helyenként meg lett toldva 5cm styrofoammal is. Az kecó D-DNY-i tájolású azon az oldalon nagy ablakokkal, az északi oldalon pedig keskeny világítóablakok vannak. A padlóban emlékeim szerint 20cm szigetelés van, a tetőben a gerendák között 30cm, a gerendák alatt 20cm, tehát összesen 50cm kőzetgyapot. A nyílászárók 88-as Kömmerling háromrétegű ablakok és teraszajtók. A ház teljesen elektromos, amit 24db (6,24kW) napelem táplál (EON hálózatba kötött, nem szigetüzemű). A melegburkolatos helyiségekben (laminált parketta) 8cm estrich beton alatt Caleo Efficient 80 illetve 130W fűtőfilm van, a hidegburkolatok alatt a csemperagasztóban BVF H-MAT fűtőszőnyeg, minden helyiségben külön duplaszenzoros termosztáttal (ami levegő és padlóhőfokot egyaránt figyel). A teljes fűtött alapterület (paldóterület) 170m2, két szinten összesen, az emelet tetőtér, tehát légköbméterben fent azért kisebb, a hasznos nettó alapterület (std. 190cm belmagassággal számolva) emiatt kb 150m2. Az egész rendszer úgy lett kalkulálva, hogy az éves elszámoláskor valamennyit azért kelljen fizetni, tehát ne termeljünk túl, de ne is legyen túlságosan mínuszos sem. Az inverter eggyel nagyobb egyébként mint kellene, hogy szükség esetén a napelem táblákat lehessen bővíteni.

(Kétkedők számára megjegyezném, hogy ennek a rendszernek a kivitelezése kb 30%-kal volt drágább, mintha gázzal oldottuk volna meg a fűtést, a csonk itt van a telek sarkában.)

 

A napelem nyáron szépen muzsikált, április végén-május elején indult be. A napelemes kivitelező javasolta hogy vezessek statisztikát a termelésről, betáplálásról, kivétről de én hülye nem tettem meg, most már bánom, mert jelenleg könnyebben tudnék számolni. Az EON-tól augusztusban jöttek leolvasni az órát, meg is lepődtem. Ekkor volt 3300 kWh betáplált és 300 kWh kivett áramunk. A 3300kWh-t ugye ilyenkor viccosztály áron veszi meg az EON, összesen 48ezer Ft-ot fizetnének érte (valós értéke ugye nettó 123ezer Ft), ha nem harcolnék még mindig velük, immáron vagy 2 hónapja. (Számlát akartak kérni róla, végül beérik egy számviteli bizonylattal és egy adóelőleg nyilatkozattal, de még mindig vizsgálgatják a saját leveleiket és álláspontjukat, pénzt még nem láttam.). Gondoltam mit számít, ajándék pénz, áramfogyasztás a múlt télre már ki lett fizetve, a nyáron megtermelt energia színtiszta plusz, mivel már leolvasták és lekönyvelték 48ezer forinttal, ezért nem vagyok előrébb ha bent hagyom, így fizessék ki és akkor az augusztusi leolvasástól indul a "szezon": télen fogyasztunk, nyáron termelünk, aztán jövő augusztusban kiderül az igazság. 

Ennek ellenére azért én továbbra is április végétől veszem az "időszámítást" hiszen innentől vannak adataim. 

 

Novemberig alig kellett fűteni, 15 fokok voltak még akkor is. Áprilistól novemberig 5400kWh-t termeltek a napelemek összesen, ebből betápláltunk 4700kWh-t a hálózatba, így a saját számításom szerint ennyi áll kb rendelkezésre a télen. Nyilván termel majd még hozzá februártól májusig, ahol az én időszámításom újraindul, de ebben csak reménykedni tudok. Az is tény hogy így télen nem sokat termel a napelem, akárki akármit mond. Ha verőfényes napsütés van és havas táj, akkor is 25% körüli hatásfokkal működik a napsütés lapos szöge miatt, felhős időben kb 3kWh-t termel egy nap alatt (nyáron kb 30-40-et/nap), ködben meg 0.00.

 

Szóval 4700kWh volt a készlet. Jelentem ezt a szipiszupi Caleo fűtéssel november-decemberben feléltük. Valami elképesztő módon pörgött a villanyóra, amikor bejöttek az első mínuszok. Akkor kezdett gyanús lenni a dolog, amikor a ház lecsapkodta a fi-relét, napi háromszor is akár anélkül hogy bármit csináltunk volna. Márpedig ha nem csinálunk semmit akkor csak az automatikusan működő áramfogyasztók lehetnek a ludasok, értsd hűtő, bojler és persze a fűtés. A hűtővel és a bojlerrel sosem volt gond május óta, így maradt a fűtés. Szóltam a villanyszerelőknek hogy valamit csináljanak, kijöttek, kicserélték a relét egy nagyobbra, ekkor megszűnt a jelenség. December közepétől elkezdtem nézegetni a villanyórát és látva hogy mennyire pörög, december 28-tól elkezdtem írni a napi fogyasztást (és betáplálást is bár így télvíz idején azzal nem kell sokat foglalkozni). E szerint a nyáron betáplált 4700kWh-t január 4-én fogyasztottuk el teljesen, úgy hogy szeptember végén-október elején még kb 900kWh-nál jártunk. Azóta volt itt minden: 4 napos távollét 19 Celsius fokos energiatakarékos üzemmódban (szilveszteri mínusz 10-15 fokokkal), aminek újabb relélecsapás lett a vége, így 17 fokos áramtalan lakásra értünk haza. A mélyhűtőből és a lenullázódott órákból kiindulva kb 12 órát nem ment a fűtés a házban. Azóta relélecsapás nem volt, így nem tudjuk mi okozta, mert a fűtés energiatakarékos üzemmódra volt állítva, amit a villanyóra is reprezentált, kb 30-40kWh/nap volt a fogyasztásunk ez idő alatt, igaz az utolsó áramtalan 12 óra valamit azért szépített ezen a statisztikán.

 

Azóta viszont napi szinten figyelem a fogyasztást, az elmúlt hétben voltak -5-6 fokos éjszakák is és +6 fokos nappalok is, tehát eléggé vegyes üzem. Ebben az időszakban a napi átlagos fogyasztásunk 90kWh! Ha egy kis rosszindulattal a 170m2-es alapterülettel és egy kis jóindulattal 5 hónapos fűtésszezonnal számolom, akkor ez 79 kWh/m2/év. Nem épp A+-os, konkrétan ez B kategóriába esik.

 

Időközben kiderült azért egy kis turpisság, a csodajó háromrégetű, 88-as profilú Kömmerling terasztajtóink olyan hasasok lettek fél év alatt, hogy a tripla gumiszigetelésnél szinte a légy berepülne, ha lenne még így januárban. Mindegyik ajtó, értsd 4db dupla az egész házban. Meghajlott befelé C alakba szárnyastól, tokostól, üvegestől (csoda hogy az üveg még nem pattant el). A reklamáció jelenleg is zajlik a gyártónál, nem tudom mi lesz a vége, de sürgősen cselekedni kellett mert ez a rossz hőszigetelés egy vagyonba fog kerülni a fűtésszámlán. Érezni lehetett kézzel is hogy húz be a hideg, egyszer egy hőmérőt odatettem a teraszajtó zsanérjához, amikor kint mínusz 8 fok volt, pár perc után a hőmérő 5 fokon állt. Mármint lakáson belül az teraszajtó tokjának támasztva. Cselekedni kellett, így vettem átmeneti jelleggel öntapadós szigetelőcsíkot és felragasztottam két helyre is az érintett ajtószárnyakon. A hideg már nem húz be, legalábbis kézzel nem érezni és a lakásban is jobb a hőérzet mint előtte. 

 

DE! A 90kWh/nap fogyasztás ezután lett mérve, tehát egyre inkább arra jutok, hogy a magas áramszámla tekintetében nem az ablakok lesznek a ludasok. Hangsúlyozom a 90kWh/nap csak az átlag! Amikor mínusz 8-10 fokok voltak éjszaka és mínusz 5 nappal, akkor a napi fogyasztásunk 130kWh/nap volt! Ez 6100 Ft naponta! Mint egy háromcsillagos szálloda! Ha verőfényes nap volt és nulla fok, akkor a megúsztuk 60kWh/nappal.

 

A sztori tovább folyatatódott. Hozzáteszem anno azért választottuk a Caleot egy hasonló terméket kínáló, olcsóbb noname gyártó helyett, merthogy ez mégiscsak bele lesz építve a betonba, nem lenne jó ha betojna, több a garancia is rá, ezért legyen inkább a drágább, ne ezen spóroljunk, mert sz.pás lenne ha 5 év múlva betont kellene bontani egy meghibásodás miatt.

Szóval a sztori ott folytatódott, hogy az ablakok hibájával egyidejűleg meghibásodott a 12 termosztátunkból 4. Az egyik állandóan nulla fokot mutatott, emiatt folyamatosan ment a fűtés abban a helyiségben, ki se lehetett kapcsolni, mert ha ki van kapcsolva akkor is temperál és 5 fokot akar produkálni amit ugye nehéz, ha állandóan nullát érzékel. Szervizmenüből kellett átkalibrálással átverni, hogy azt higgye 6 fok van és kikapcsoljon. A másik három termosztát hajlamos volt össze-vissza értékeket mutatni, és előfordult hogy nem kapcsolták be a fűtést, ahogy hűlt a szoba. Kijöttek, kicserélték mind a négyet, átvizsgálták mind a 12-t.

 

Időközben kiderült, hogy az, hogy a termosztát 22 fokra van állítva, a szobában meg 21 fok van és nem kapcsol be a fűtés, az azért lehet, mert duplaszenzoros a cucc és a padlóhőfokot is méri. Az meg gyárilag 29 fokra van állítva (ÁNTSZ szabvány), és ha a padló 29 fokos a szenzor szerint, akkor a levegő hiába hidegebb 1-1,5 fokkal a beállítottnál, a fűtés nem fog bekapcsolni, nehogy túlmelegítse a padlót a beállított 29 foknál.

Saját tapasztalat szerint azonban ha kint mínusz 10 fokok és farkasok ordítanak, akkor a 29 fokos padlóval kitörölhetem a hátsómat, a jóistennek se tudja 20-21 foknál feljebb fűteni a lakást a rendszer. Márpedig ha a 2 éves kislányommal a földön játszunk, vagy gubbasztunk a tévé előtt a párommal békében, akkor én kövezzenek meg 23 fokot szeretnék. 20 fokban fázom, 23-ban nem. 23 fokot viszont nem lehet 29 fokos padlóval csinálni ha kint durva világ van. Szerencsére ÁNTSZ ide vagy oda, szervizmenüből lehetőség van megemelni a padlóhőfokot, akár 36 fokra is. Én megemeltem 29-ről 30-31-re és már jobb is lett a helyzet, sikerült a helyiségekben 22, adott esetben 23 fokot produkálni. Ahol fűtőfilm van (lamináltpadló) ott egyébként szinte alig érezhető a padló melegsége, a párom meg is lepődött, mert azt hitte hogy télen majd jó meleg padlónk lesz amin zokniban lehet rohangászni. Éppenséggel lehet, de a padló amolyan szobahőmérsékletű és egyáltalán nem meleg.

Jóllehet nem is fűt fel sosem 30-31 fokra, ugyanis a caleo termosztát (BVF 601i) szervizmenüjében csekkolni lehet az aktuális padlóhőfokot, ami rendszerint 26-27 körül van, akármit állítok be, de nem ritka hogy 24. Az ilyen alacsony értékek mint a 23-24 gyakran a fűtőszőnyeges helyiségekben vannak, ilyen például az előszobánk, ami a lakás leghidegebb helyisége, a 23 fokos paldóval persze hogy küzd a rendszer vele hogy 19-20 fokot csináljon abban a helyiségben. 

Nem értem igazából a rendszer működését, és jelenleg folyamatosan nyaggatom a Caleot, hogy magyarázzák már el azért a 1,5 millió Ft-ért, hogy mégis mit kéne tapasztaljak. Szerintük minden termosztát most jó, de mégis előfordul olyan, hogy én 22 fokot szeretnénk a dolgozószobámban (30 fokos padlóhővel) mert ülök a gép előtt egy helyben, és hiába 20,5 fokos a levegő és 26 fokos a padló a szenzorok szerint, a termosztát mégsem kapcsol be. Én fázom, nyomkodom mint a hülyegyerek hogy kezdjen már el fűteni, de nem csinál semmit. Felveszek egy mellényt, majd 2 óra múlva egyszercsak magához tér és elkezd fűteni, aztán 3 óra múlva eléri a 22 fokot. (én meg bemelegszem a mellénybe és már nem tudom levenni mert akkor a 22-ben is fázom LOL). Ki érti ezt?

 

Szóval summa summarum hatalmas talány nekem ez a caleo egyelőre. A - A+ házról volt szó, kb 30-50 kwh/m2/év fűtéssel kalkuláltunk. (oké ezt átlag 20 fokkal számolják, nálunk átlag 21 fok van, tehát +6%). Eszerint építettük ki a napelemet is. Ennek ellenére az energiaigényünk jelenleg 75-80 kWh/m2/év, ami rengeteg, és egy valag pénzt ki kell fizetni elszámoláskor ha ez így megy tovább így semmivel nem lesz olcsóbb, mint ha gázzal fűtöttünk volna. Ami azért szívás mert nem vagyok egy vagyonos ember, családi örökségből egyszer volt pénzünk, abból olyan házat akartunk építeni ami kis költséggel fenntartható a jövőben. Hogy mitől ilyen magas a ház energiaigénye azt nem tudni. Rosszul kivitelezett Caleo? (Ők maguk tervezték és telepítették, annyi hogy az estrich betont nem velük csináltattuk) Netán nem is olyan költséghatékony a Caleo? Vacakul szigetelő nyílászáró? Utóbbit igaz tessék-lássék sufnituning módon leszigeteltem, nyilván nem olyan tökéletes, mint a gyári szigetelés, de valamit számítania kéne.

 

Jelen állás szerint nyaggatom a Caleot a beígértnél (általuk kalkulátnál) jóval magasabb energiafelhasználás és a bolond termosztátok miatt, nyaggatom az ablakos céget, hogy k.vagyorsan lépjenek valamit mert az elcseszett ablakukon múlik az évvégi fűtésszámlánk, lehet hogy rajtuk múlott, hogy elkótyavetyéltük a nyáron megtermelt energiát, sőt nem tartom kizártnak, hogy a sufniszigetelés előtt behúzó hideg levegő miatt lecsapódott a pára a nappaliban, és az elektromos fűtés ezt nem igazán szerette, ezért csapkodta le a fi-relét. A Caleo szerint csak pára miatt indulált áram miatt csaphatja le a relét, és helyenként tapasztaltunk is nedvességet a laminált padlón), továbbá rajtuk múlik a ház hamarosan közelgő energetikai besorolása ami ugye a használatbavételi engedély alapja...és mondjuk befolyásolhatja az új CSOK igénylését is persze. Szóval nyaggatom a cégeket jelenleg, aggódok a jövő augusztusban esedékes éves fűtésszámla miatt, és ha marha hideg van kint akkor az asszony dupla pléd alatt nézi a tévét, különben fázik.

 

"Röviden" ennyi. Vélemény? Ötlet? 90kwh/nap átlag normálisnak mondható vagy katasztrofális? Ja igen, a házban minden gép minden berendezés LED-es, hőszivattyús, A++ meg A+++ fogyasztású, a nyári hónapokból ismerve a ház fűtésen kívüli napi energiafogyasztása elenyésző, még akkor is ha a hőszivattyús cuccok (ld. bojler) ilyen hidegben már többet esznek.