APT Creative Commons License 2016.01.10 -1 1 159237

Nincs jelentősége a típusnak - egyébként is, nem létezik, soha nem is létezett az a nyilvántartás, amire te tulajdonképpen vágysz, amiből kiderülne, hogy ez "milyen típusú" Doxa és mennyi arany van benne, stb... Anno nem is volt típusszáma ezeknek az óráknak, egyáltalán. Egy szögletes, art-deco Doxa, valamikor feltehetően a 30-50-es évek közötti időszakból, ennyi látszik rajta. Az is, hogy elég fáradt, az arányaiból viszont valószínűsíthető, hogy a szerkezet is szögletes, hosszúkás benne - ezek keresettebbek. A képekről még az sem derül ki, hogy a tok 14 v. 18K arany, mennyiséget pedig csak becsülni lehet, a tok kivitelétől és karátszámától függően azt mondanám, hogy valahol 7-15 gramm között kb: bármennyi lehet benne, kevesebb azért nem valószínű, több sem igazán, bár nem lehetetlen.

Egy ilyen órát törtaranyként eladni "bűn", ugyanakkor mégis meg tudom érteni, ha valaki erre fanyalodik, mert ezen állapotában sokkal többet nem kapsz érte, mint az aranysúly, és azt is csak több utánjárással. Felújíttatni (ránézésre felújításra szorul a számlap is) pedig sajnos nagyjából hasonló költséggel járna - mint amennyivel az óra utána többet érne... Sajnos ez nem egy különlegesség.

Mielőtt törtaranyként eladnád (amivel végeredményben óraként megsemmisül), érdemes lenne feltenni mondjuk a Vaterára - de ehhez normális képeket, szerkezeti képet, aranysúly-mérést kellene hozzá végezni. Ha így bemész vele egy ékszerészhez, BÁV üzletbe - fogsz kapni érte gyorsan valahol 30-70 ezer között kb: bármit (tok függvénye), aztán vége a dolognak.

Ugyanakkor egy arany Doxa-ért százezreket sajnos csilivili állapotban sem ad senki - az óra felújíttatásának relatíve még akkor lehet a legtöbb értelme, ha az derül ki, hogy vékonyabb 14K tokban van, mert szerintem szép állapotban 70-80 ezret adnak azért egy ilyenért, 100 ezernél sokkal többet viszont súlyos 18K tokban sem... SZVSZ.

Előzmény: M4r3c (159234)