Pont tegnap foglaltam össze egy topiktársunknak aki mailen kért segítséget, úgyhogy most van mit bemásolni:
Hát megpróbálom leírni emlékezetből, de nem a legegyszerűbb, mondjuk nem is a legbonyolultabb…
Én már vettem le csak úgy is de a legkönnyebb ha a kesztyűtartót is lekapod.
Ki kell venni a kesztyűtartó alól azt a szivacsszerű takarót ami a pollenszűrő házat takarja, ehhez ki kell csavarni alulról két darab műanyag csavart. …szóval jó ha van lámpa és készülj fel némi gimnasztikára…
Azután le kell pattintani a műszerfal oldaláról a borítást, ehhez legegyszerűbb ha a gyújtáskulcsot használod az arra kiképzett helyen.
Innen már csak 5-6 torx csavart kell kicsavarni, ha jól emlékszem akkor T-20-as csavarhúzó kell hozzá, de jó ha van egy rövid is, mert három csavarhoz a nyitott kesztyűtartóból lehet hozzáférni!
A csavarokat kivéve óvatosan kell leengedni a kesztyűtartót mert a következők foghatják még:
- a világítás vezetéke
- a hűtés csöve
- a légzsák kapcsolója
Ezeket könnyű lecsatlakoztatni, de a kapcsolót feltétlenül vedd ki és dugd vissza, mert ha véletlenül ráadod a gyújtást, vagy nem lesz kész egy két nap alatt és használnod kell az autót akkor hibajelzést fog generálni és azt csak kábellel lehet törölni! Azonkívül a csatlakozót is szinte lehetetlen visszatenni ha a kapcsoló a helyén van. Egyébként két csavar tartja a helyén.
Ezután le kell venni azt a levegőcsatornát ami a lábtérbe irányítja a leverőt, de ezt csak egy csavar tartja a helyén, majd le kell húzni a motorról a csatlakozókat, emlékeim szerint kettő van rajta.
Maga a motor kerek alakú és egy bajonettzár szerű rögzítő mechanizmusa van, amit egy fül biztosít. (van rajta egy csavarnak is hely, de az nem szokott benne lenni)
http://www.ebay.co.uk/itm/Heater-Blower-Fan-Motor-For-Skoda-Octavia-Seat-Altea-Leon-Toledo-1K2820015A-/231341576055?hash=item35dd084f77:g:SmUAAOSwEppUSMEv
itt van egy kép róla, ezen látszik a fül és a csavar helye is. Ezt a fület kell lefelé meghúzni, hogy a retesz fölé emelkedjen és akkor alulról nézve az óramutató járásával ellenkező irányba forgatni a motort amíg ki nem esik.
Visszaszereléskor mindent fordítva kell csinálni, a motort a fül bepattanásáig kell forgatni és mindent ugyan úgy kell csinálni mint a szétszereléskor.
Amire ügyelni kell:
- a légzsák kapcsolóját lecsavarozva telet csak csatlakoztatni a kábelre, és mivel a csavarok elég hosszúak, ezért érdemes először visszafelé forgatni a csavart, ezzel megkeresni az eredetileg bevágott menetet és abba betekerni! Egyébként sem könnyű a dolog, mert rövid a kábel…
- A kesztyűtartót rendesen a helyére kell igazgatni, minden csavarnak könnyen a helyére kell mennie, ideális esetben minden lyuk lyukon lesz! A csavarokat csak akkor szabad meghúzni ha minden csavar már a helyén van!
A végén a szivacs takarót először a helyére kell tuszkolni a kesztyűtartó és a befúvó lyukak közzé és akkor könnyen a helyére megy!
Én bontottal nem nagyon foglalkoznék, mert előbb utóbb az is így jár majd! Nekem 5 ezerért újították fel a motort, nem hiszen, hogy egy bontott motor beszereléssel biztosan legalább ennyibe fog kerülni majd…
Hát ennyit tudtam segíteni tegnap a kollégának, remélem neked is segít majd.