pacsepa Creative Commons License 2016.01.04 0 0 168

Hasonló módszerrel szoktam én is horgászni, de van a videóban elmondottakkal kapcsolatban benne egy gyakorlati probléma.

Jó dolog az 1 gr-os úszó, csak tapasztalatom szerint használhatatlan a Balatonon. A horgászati módszerre jellemző folyamatos, vagy sűrű etetés következménye, hogy a horgászat helyszínére gyűlik a környék összes snecije. Ha valaki ilyen könnyű szereléssel akar horgászni, akkor 20-30 cm-nél jobban nem fog lesüllyedni a szerelék, mert a kis gazfickók nem engedik. Jellemzően 2-5 méteres vízben úszózok, azaz ellehetetlenítenék a horgászatot. Ugyanez a problémám a nagyobb, de gyárilag súlyozott úszókkal, ezért nem használom őket. Szerintem ide nem valók, maximum kukoricázására, csontival semmiképpen. Hiába a nagyobb tömegű úszó, ha a csali a horoggal lassan süllyed.

 

Ezért én általában 3-4 gr-os szereléket használok, rendszerint hosszú, pálcaszerű úszóval. A videón látható zömök testű hosszú antennás úszókat csak nád mellett használom. Mély nyílt vízben (pl. csónakból, mólóról) a hosszú pálcaszerű úszók jobban jelzik a kapást, különösen ha gyűrű-szerű csíkok vannak rájuk festve. Ezeket sk módszerrel is szoktam szaporítani körömlakkal (családom nőtagjai szerencsére követik a csiricsáré élénk színű divatot).

A horog fölé három ólomszemet helyezek elosztva úgy, hogy a legkisebb legyen alul. Pl. ez 4 gr esetében úgy néz ki, hogy 2-1-1 gr. A legalsó 1 gr-os ólom a horogtól 12-15 cm-re van. A következő ólmok ugyanekkora távolságokra egymástól.

Ezzel a megoldással akár 3-4-5 méteres ereszték esetén is gyorsan lesüllyed a fenék környékére a csali, a csobbanástól szétugró snecik általában nem kapják el. Ugyanakkor a szerelék érzékenysége is megmarad, hiszen a 1 gr-os ólom megemelése még nem gyanús egy kisebb tenyérnyi keszegnek sem, az úszó mégis látványosan kiemelkedik. Az osztott ólom egyetlen hátránya, hogy csúnya gubancok keletkeznek időnként.

 

Az úszó rögzítésével kapcsolatban korábban én is a videón látható módszert követtem. Mostanában másképpen járok el. Csak egy ponton rögzítem a horgászboltokban kapható kapható úszóhoz szánt műanyag kapoccsal és ráhelyezett mikroméretű karabinerrel. Ezzel gyorsan tudok úszót cserélni és tapasztalatom szerint ugyanúgy jelzi a módszer a kapást.

 

Zsinórok... Viszonylag sok halat vesztettem el korábban a 0,12-0,14 mm-es átmérőjű zsinórok miatt. Az átmérő növelése a kapások számát arányosan csökkentette. Még a drága prémium minőségű zsinórok is elfáradhatnak egy délelőttös horgászat közben, ami miatt aztán relatív kis erőhatás eredményezhet szakadást. Három éve áttértem a még drágább fonott zsinórokra. Újabban nagyon jó minőségeket lehet kapni, 0,08-0,1 mm-es átmérővel. Általában kicsit csalnak velük (ahogy a hagyományos zsinóroknál is, ha egyszer utána mértek...), egy dimenzióval vastagabbak. Ha tehát 0,1-est veszek, akkor az tudom, hogy kb. a 0,12-es átmérőt jelenti. Kommersz zsinórok esetében még legalább egy mérettel felette. Ezekkel nincs problémám, a hosszú rugalmas bot miatt a zsinór rugalmatlansága kezelhető. Kicsit óvatosabban kell bevágni, ennyi. A csomózottan 3,5-4,0 kg-os (mért, nem ráírt!) szakítószilárdság bőven elegendő a 2-3 kg-os pontyok gyorsabb és biztonságos kezeléséhez is.

Előzmény: VALINT CZEMMEL BÁLINT (167)