Trigon_ Creative Commons License 2016.01.03 0 0 5245

Nna, ezen is túl vagyok. Megnéztem minden idők legnagyobb sikerű mozifilmjét. Persze, a sztárvórzot, mi másról is lehetne szó.

 

Az ébredő Erő

 

Sikerült szinte minden "kiszivárgó" előzetest és kihagyhatatlan hírt elkerülnöm, így aztán hálistennek elfogulatlanul tudtam nekiülni. Elkerülve azt a kárt, amit a Baljós árnyak és főleg az Avatar mértéktelen marketinghengere okozott bennem a filmnek annak idején.

 

Nos, feleim, röviden: a film nem rossz. Nem nevezhetem egy szenzációs eseménynek, de összességében elég jól sikerült. A klasszikus aromájú SW-filmekre kiéhezett rajongótábor megnyugodhatott, kapott egy olyan filmet, amely a Trilógia, elsősorban a 4. és 5. rész jellegét idézi, de legközelebb ennyi nem lesz elég, ezt leszögezhetjük.

 

A készítők szemlátomást nagyon fontosnak érzték, hogy helyreállítsák a széria becsületét. Sikerült. Nekem az az érzésem támadt, hogy kicsit túlságosan is hasonlít az egész film a 4. és 5. részekre, de ez végül is nem baj. A látványtervezők, díszletezők, makettezők és animátorok jól dolgoztak, az űrcsaták klasszikusak, kevés CGI-vel készült figura van, megmaradtak a jó öreg maszkoknál és pirotechnikánál. Humoros tényezőből sem lett túl sok, a múltidéző ötletek is határon belül maradtak.

 

A képminőség furcsa módon nem teljesítette a követelményeket, az óriási vásznon láthatóvá váltak hibák. Nem a vetítő hibája volt, mert csak egyes jeleneteknél tűnt úgy, mintha filmre forgatták volna, régimódi anamorfikus objektívvel. Nekem ez a mai mozis képméret nem ideális, de a feleségem és az ifjú unokahúgom meg voltak elégedve.

 

A történetbe tett csavar körüli titkolózási hisztéria természetesen indokolatlan, a dramaturgia túlságosan kézenfekvővé tette, de aki elsősorban ezért nézi meg ezt a filmet, az más csacsiságra is képes lehet. A spoilerezéstől való rettegés emiatt szerintem elfelejthető. Ez a film a látványt és a hangulatot adja, a történet kimondottan egyszerű, a kalandok menete pedig pont olyan, mint egy kalandos akciófilmben, vagy akciós kalandfilmben, felfogás dolga. Nincs semmi brutális, eltérően a mai filmes divattól, gyerek is megnézheti. (Bár az szerintem elég téves ötlet volt, hogy valakik elhozták a moziba a 2-3 éves gyereküket, aki háromnegyed óra múlva kifáradt, és unatkozni kezdett.)

 

Az új főszereplők között van egy kifejezetten jó, egy megfelelő és két elég közepes, de igazság szerint Luke figurája is elég lötyögős volt az első filmben, így a dolog még alakulhat. A szinkronról nem mondhatok semmit, mert én feliratosan néztem meg, jobb a békesség.

 

Szóval aki szereti a Star Wars-filmeket, az bátran megnézheti, nem fogja rosszul érezni magát.