Törölt nick Creative Commons License 2016.01.02 0 0 106619

Üdv az Uraknak!

Van valakinek ötlete hogy hol ba**tam el? Bocs ha sokat írok, de inkább minden infót megadok amit úgy gondolok hogy hasznos lehet. Akár az én, akár más okulására is keresem a választ :-)

Őt szeretném megcsinálni:

A pár napja linkelt 4cm vastag tölgy lépcsőfokból csinálnám a lábazatot. Sablon plusz tisztítómaróval gondoltam volt nekiállni, hogy szép egyforma legyen mindkét láb. Megcsináltam hozzá a sablont 10-es rétegelt lemezből, körülvágtam, elfektetett kézi szalagcsiszolón szépen ívesre csiszoltam ill. így eltüntettem a szalagfűrész nyomait is, hogy az ne másolódjon át a tisztítómaróval a végleges darabra. 2 oldalas ragasztóval ráragasztottam a sablont a szintén szalagfűrészen kivágott darabra. A sablonon túl max 1mm anyag maradt, amit a tisztítómarónak el kellene távolítani. Ezt nem gondolnám soknak, még 4cm magasan sem.

A maró vágóélét épphogy túleresztettem az anyagon (maga a marószár borotvaéles, gyak. egyszer volt fenyőn tesztelve):

Kb. ebben a pozícióban közelítettem meg a marót (ez lehet hogy lényeges infó), 2-es fokozaton pörgetve a gépet, ami kb 10.000-es fordulatot jelent a Triton esetében:

Alig hogy hozzáértem, kib*szott nagy csattanással kivágta a kezemből, és a lenti képen a jobb oldali roncsolást eredményezte:

Miután helyreállt a pulzusom, mondom teszek még egy próbát, de most el- és átforgatva a munkadarabot (az elforgatás mikéntje a fenti képen talán jól látszik), és kb. innen indítva:

A bal oldalin is látszik, meg itt is:

Hogy ezen szépen simán végigmentem. Annyi még hozzátartozik, hogy a tisztítómaróval nem érintett ívet szintén a fektetett szalagcsiszolóval csiszoltam ívesre a jól sikerült verzión.

Amin tanakodok:

- azért volt jó a 2. nekiindulás, mert másik (és egyúttal jó/jobb) szögben érintettem az anyagot a marószárhoz?

- más volt a szálirány (vagymi)?

- ...?

Nyugodtan küldhetitek lecseszős /de némi építő jelleggel megfűszerezve/ üzemmódban a véleményeket :-) Komcsi, olyan óvatosan közelítettem amennyire csak lehet. Én a rossz szögben való érintésre szavazok. Nade ha így van, akkor azt a kis kezdőívet mégis hogy? Hagyjam a pi**ba, induljak az első borosüveg-ívtől és a megmaradt kis részt csináljam meg ahogy a 2.-nál, szalagcsiszolóval? Ez a verzió még ha működik is, annyira nem tetszik. Illetve: ebből nem biztos hogy tanulok, azért jó lenne legközelebb nem csattanni ekkorát. Most éppen senki és semmi nem sérült az anyagon kívül, de ...

Anyagom még maradt. Ami a jól sikerült darabon nem tetszik, hogy azon látszik fésűs anyagtoldás. Szóval még egyszer nekifutok mindkét lábnak.

/De ma már nem, mert egyrészt az ijedtség, másrészt a jól sikerült de mégis selejt darab örömére, meg mert szombat van, már leküldtem 2 kis adag, 56 gyógynövényt tartalmazó folyadékot. Úgy meg lehet nem kéne tisztítómarni...de leginkább semmit se csinálni a műhelyben/

Köszi előre is a véleményeket!