szocske_ Creative Commons License 2015.12.21 0 0 700

hogy mekkora teljesítményűt válassz, arról szerintem kérdezz meg inkább klímást, van az indexen is klímás topik, igaz néha elég "érdekes" hozzáállású szakik írkálnak ott.

 

26m2 nem nagy, még ilyen belmagassággal sem.

De kérdés, hogy milyen a hőszigetelés? ha süvít a szél a rosszul záródó ablakon, akkor nyilván nagyobb teljesítmény kell...

 

Én nem vagyok szerelő, csak felhasználó, így a véleményem nem szentírás, de szerintem 2,5kW vagy 3,5kW klíma közül kell választani, mindkettőnek lenne előnye és hátránya:

- ha a nagyobbat veszed, az még kemény kinti hidegben is részteljesítményen befűti a lakást, így kis ventilátor fordulaton fog menni, tehát nem fog zavarni a hangja és a szélvihar. Cserébe ősszel és tavasszal, amikor kicsi a hőigény, akkor rosszabb hatásfokkal fog működni, mert nem tud olyan kis teljesítményre lemenni az inverter, ami elég lenne, így a legkisebb teljesítményen fog ki-be kapcsolgatni. + pár(tíz)ezerrel drágább a nagyobb gép.

- ha a kisebbet veszed, akkor olcsóbban megúszod a beruházást, talán jobb lehet a hatásfok ősszel és tavasszal, cserébe tél közepén dolgozni fog keményen, így jobban keveri majd a levegőt és hangosabb lesz.

 

azért a klímás fűtésnél arra számíts, hogy lesz légmozgás és némi zaj, ezt meg lehet szokni, de van akit zavar, én nem szeretem, hálószobába nem szívesen fűtenék klímával. 
Igaz, nekem fent van a mennyezet alatt a beltéri, többen írják, akik a padlóhoz, pl. az ablak alá szerelték, hogy ég és föld a különbség, nagyon sokat számít, hogy nem fentről kell neki lenyomni a magától felfelé törekvő meleg levegőt, tehát sokkal komfortosabb lentre szerelni.
Mivel neked fűtésre kell, szerintem én lentre tenném...

Előzmény: szocske_ (699)