Egy fórumtárs régebbi hozzászólása:
"
vasbicikli 2012.09.03
0 0 74349
"A szlovén főzők mintájára csináltunk egy ugyanúgy vízzárós pálinkafőzőt. A cefre főzésénél semmi gond, teljesen rezzenésmentesen megy a dolog. Amikor viszont az alszeszt főznénk, akkor megbolondul a rendszer és a vízzár erőteljes mocorgásba kezd, valamint léglőkésekkel társulva folyik a lőre. Folyamatos puffogás van.
Mi lehet ennek az oka?"
A minap, alszesz tisztázás során én is szembekerültem a jelenséggel (lökdöső, szakaszos forrás), bár nekem nem vízzáras üstöm van, úgyhogy nem prüszkölt, csak itt-ott kicsit kifújt a gőz a fedő tömítése mellett. Rögtön eszembe is jutott, amit anno a szerves kémia laborgyakorlaton tanultunk.
Tiszta folyadékok melegítésénél előfordul a késleltetett forrás jelensége, amikor forráspont fölé megy a hőfok, de a buborékképződés nem indul el a folyadék belsejében, csak később, hirtelen forr fel az anyag, akár robbanásszerű hevességgel. Kiküszöbölésére forrkövet kell a folyadékba tenni, ami forrási gócként viselkedik, és egyenletessé teszi a forrást. A forrkő egy porózus, természetes kőzet szemcsés őrleménye, helyette kerámia- vagy cseréptörmelék is megfelel, lényeg hogy porózus legyen (nem mázas).
A megvilágosodás után elzártam a gázt, megvártam, hogy lemenjen a hőfok a forrpont alá , és a keverőszár (jelenleg használaton kívüli, ledugaszolt) csövén keresztül bepottyantottam 6-8, tarhonya méretű tégladarabkát, onnantól egyenletesen, pöffök nélkül fort a lé.
Szóval akinek gondja van az egyenetlen forrással, az csapjon földhöz egy tányért és a törmeléket használja forrkőnek :) "