[fidelio] mindegy Creative Commons License 2015.12.18 0 0 184

Az alábbi beírásban kellően végiggondolatlanul említettem Fülei Balázs zenei mintáit a pedál nélküli és a pedálozó (példálozó) játékhoz.

Közben megnéztem a Fölszálllott a páva meghatóan magas színvonalú döntőjét, és utána eszembe jutott a Balázs által bemutatott teljes lista az általa választott zenékkel, illetve azok részleteivel, néha csak egészen röviden.

 

Purcell: D-dúr szvit

Bach: Contrapunctus 1. (A Fúga művészete, BWV 1080)

Beethoven: pár ütem Holdfény szonáta Op. 27/2 első tétel

                 Esz-dúr bagatell Op. 126/3                 

                 Asz-dúr szonáta, Op. 110, 3. tétel

Schubert: Gesz-dúr impromptu

Chopin: Asz-dúr etűd, Op. 10/10

Liszt: Funérailles

Liszt: Esti harangok (Karácsonyfa)

Franck: Prelúdium, korál és fúga

Debussy: A boldog sziget

 

ráadás: Liszt: Erdőzsongás - koncertetűd

Mivel közeleg a Karácsony, az én képi ráadásomat kiegészítem egy másikkal a fentiekből:), de a teljes művel, sok szeretettel és tisztelettel az előadónak.

 

A 12 tételes sorozat főleg 1874 és 76 között készült, de teljesen csak évekkel később alakult ki a végleges változat, emiatt csak 1882-ben adták ki. Liszt legidősebb unokájának, Daniela Bülownak ajánlotta (Cosima lánya első gyermekének). Később négykézre is átdolgozta, és az ismert régi karácsonyi éneket (2. tétel) tenorhangra kórussal és orgonával kiegészítve. Van a sorozatban más régi ének feldolgozása is, majd pásztorok, a háromkirályok, harangszó, gyertyagyújtás és persze a címadó karácsonyfa stb., végül a két utolsó számban a saját magyaros és Wittgenstein hercegné (Carolyne Sayn..., 1860-tól felesége) lengyeles zenei portréja. Másoktól is hallottam, nagyon hangulatos az egész.

 

Boldog Karácsonyt!