kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.12.18 0 0 120368

Rossz volt a cefréző hordó zárása! Tipikus hiba, hogy sokan nem ellenőrzik a cefréző edény zárófedelének tömítését. Így előfordulhat, hogy a kotyogó ellenére fals levegő kerül a hordóba. Ezt a hordót külön főzd, és külön finomítsd. Cefrefőzés előtt jó ötlet a savtompítás pl. szódabikarbónával. Vagy csinálj belőle körteecetet. :-)

 

// Az élesztőgombák, amik az erjesztést végzik, igen vitális jószágok. Egy megfelelően beindult élesztőkultúra szinte minden más mikroorganizmust képes túlnőni, kiszorítani. Kivéve az ecet- és tejsav baktériumokat. Ezeknek nem "pálya" a savas közeg, az alkohol, széndioxid jelenléte. Ráadásul az ecetbacinak KELL az alkohol. Oxigén jelenlétében abból csinál ecetet. A biológiai erjesztésű ecetek úgy készülnek, hogy alacsony (6-12% ) alkoholtartalmú leveket (bor, almabor, stb) levegőn, nagy felületű bükk-, vagy tölgyforgács ágyon csurgatnak át. 2-3 nap alatt teljesen átecetesedik. //

Előzmény: biopapó (120360)