Geri2016 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 15306

Szia!

 

Nagyon köszönöm a jó tanácsot. Közben sikerült eljutnom a levéltárba. Első körben - újra - kikerestem az 1806-os esküvő bejegyzését, de sajnos ott nem jegyezték fel a tanúk személyét. Ezután a két Mészáros István közül megnéztem, hogy melyik született előbb és ettől az időponttól kezdtem el végignézni a halotti anyakönyveket. 1791-nél találtam meg, hogy Mészáros István, aki Mészáros István fia, 9 éves korában elhunyt.

Így tehát tisztázódott, hogy a kérdés :-)

 

A következő lépés, hogy a szóba jöhető öt Mészáros György közül (a "legidősebb" 1743-ban, a "legfiatalabb" 1769-ben született) kiszűrjem, hogy pontosan melyik Mészáros György a felmenőm...

 

 

Közben megfogalmazódott bennem még valami: Kisújszállás térségét az 1680-as évek végén hagyták el a törökök. A város honlapja szerint Rákóczi rakamazi birtokáról telepítették be ismét a környéket, de pontos dátumot nem adtak meg, és a lakosok újratelepítésnek kezdeti dátumát máshonnan sem sikerült kiderítenem. A kisújszállási anyakönyveket, ha jól emlékszem 1728-tól vezetik. Gondolom a török kiűzése után még jó ideig a "senki földje" volt a környék és voltak összecsapások, de lehetséges lenne, hogy a betelepítésre csak az 1720 években került sor?

 

Mindez csak azért kérdezem, mert egyenlőre nem igazán tudom, hogy merre induljak tovább, ha sikerül visszavezetnem a családi szálakat Kisújszállás újratelepítésének időpontjáig.

 

Üdvözlettel: Geri

 

 

Előzmény: Prelleg (15272)