Prelleg Creative Commons License 2015.12.09 0 0 15272

Geri2016: A kisújszállási anyakönyveknél még az 50-es évek közepéig nem túl részletesek a halotti bejegyzések. Többnyire a bejegyzés, halál és temetés időpontjait, az elhunyt családi állapotát, életkorát, a halál okát, valamint a lakhelyét (a tizedet) írták az anyakönyvbe. (Úgy emlékszem, hogy ekkoriban még a lelkészek és káplánok monogramjait sem jegyezték le.) Már nem adták meg, hogy tanítással vagy énekléssel temettek. Az 50-es évek végén váltanak tizedről számra a lakhelyeknél. A 70-es évek elején egy ideig megadták a születés évét is.

Ha több Mészárost Istvánt találsz a halotti anyakönyvben, nézd meg Mészáros azon lányainak esküvőit, amiről biztosan tudod, hogy rokonok voltak. Ha az esküvőnél mint Mészáros István á. h. l.-ként (árva hajadon lányaként) hivatkoznak az menyasszonyra, akkor a házasság előtt halt meg az apa, ha pedig h. l.-kén, akkor az után.

God:Boy: Pellérd, Baranya megye

Botchla: Én is arra gondolnék, amire Tremi86, de nagyon sok benne a rövidítés, talán azt írták le, hogy a veszprémi püspök és a pannonhalmi (szentmártoni) apát felmentése mellett. Abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy tényleg a veszprémi püspök rövidítése a harmadik és negyedik szó.

Cs.k. Zsanett: Ha van rá lehetőséged, menj el a tiszaszőlősi állami anyakönyvek másodpéldányait őrző levéltárba (ami szerintem a JNSZ megyei, nem a hevesi), és ott próbáld megnézni. A házassági és halotti anyakönyvekből kivonatot is lehet kérni, de szerintem a helyben való kutatás eredményesebb lenne.