simonbobóka Creative Commons License 2015.12.09 0 0 3382

Kedves Kheiron,

 

először is köszönöm a válaszod, az elmúlt napokban folyamatosan ezt mantráztam magamnak. :)

 

Ma megejtettem az ominózus kontroll uh-t:

 

6 nappal a legutóbbi mérést követően (crl:17-18 mm) ma 23 mm-t mértek. Szépen dobogott a szívecskéje, láttam kezét-lábát (vagy valami olyasmit) :) Így a babszem az előző és a legelső méréshez képest is - a nődokim szerint - jelenleg tankönyvi fejlődést mutat.

 

A mérést ua. a szonográfus hölgy csinálta amúgy, aki a "fals" (?) eredményt leolvasta. Kérdeztem tőle - hülyeség volt -, hogy hogyan lehetséges, hogy egy embrió 2 hétig nem mutat fejlődést, majd hirtelen újra és úgy, hogy az olyan, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Mire azt válaszolta, hogy van, amikor annyira összehúzza magát egy embrió, hogy mérhetnek kisebb értéket nála - ezt ugye a dokim azonos mérésére érthette, mármint hogy ő mérhetett utána kisebbet a valódi méreténél. Biztos van ilyen, én értem, no de akkor, kérdezem én, ha ő mért 2 hete helyesen (18 mm), és az én dokim tévedett 7 nappal később (18 mm), akkor most nem az van, hogy mégsem 23 mm-t, hanem annyival többet, kb. 32-34 mm-t kellene mérnie?

 

Ezt persze nem kérdeztem meg, mert én nem vagyok szakember, nem vagyok se szonográfus, se radiológus és eszem ágában sem volt kioktatni őt vagy kötözködni vagy megalázni, tényleg csak az érdekelt, hogy ilyen létezik-e, mert tudtommal az első 12 hétben egyformán (és folyamatosan) fejlődik minden magzat, ezután a 12 hét után térnek el később egyénileg a méretek. Bárki tévedhet, én ezt megértem és hisztizni sem akartam, nem vagyok hp. Bármi befolyásolhatta a vizsgálatot, a hasfal, a magzat fekvése, a még akkor fennálló vérzés, az eltérő gépek stb. Lehet, hogy csak rosszul diktált vagy épp az asszisztens írt el valamit. Egyszerűen csak jó lett volna megspórolni ezt az egy hét aggódást.

 

Mindenesetre köszönöm még egyszer a válaszod.

 

Ha most jól fejlődött a baba, akkor elengedhetem, ugye, az előző eltérés - bármi is történt - miatti szorongást?

 

Üdvözlettel: simonbobóka

 

 

Előzmény: kheiron (3381)